Динкић од кинеске Ексим банке затражио 850 милиона евра дугорочног кредита

ПОТПРЕДСЕДНИК НAЈВЕЋЕ БАНКЕ КИНЕ ЛИУ ЛИАНГЕ У БЕОГРАДУ

  • Кредит би се користио за изградњу деоница аутопута Обреновац-Љиг на Коридору 11 и аутопута Појате-Прељина (Моравски коридор), чиме би се убрзала изградња аутопута Београд-Чачак и стратешког троугла аутопутева у централној Србији
  • Представници Ексим банке указали да је Србија једини стратешки партнер Кине у централној и источној Европи и изразили задовољство досадашњом сарадњом

         МИНИСТАР финансија и привреде у Влади Републике Србије Млађан Динкић данас је у разговору са потпредседником кинеске Ексим банке Лиу Лианге затражио дугорочни кредит у износу до 850 милиона евра, под повољним условима, за изградњу аутопутева у Србији.

         У саопштењу Министарства финансија и привреде наводи се да би се кредит користио за изградњу деоница аутопута Обреновац-Љиг на Коридору 11 и аутопута Појате-Прељина (Моравски коридор), чиме би се убрзала изградња аутопута Београд-Чачак и стратешког троугла аутопутева у централној Србији.

         Уколико би такав договор био постигнут, уговор са банком и извођачима радова био би потписан до краја године, а радови би почели 2013. године.

         Динкић је на састанку са представницима Ексим банке истакао да је Влада Србије задовољна досадашњим током радова на изградњи моста Земун-Борча.

         Он је нагласио да би изградња аутопутева била значајна за становништво Србије јер су сви велики инвеститори своје производне капацитете до сада углавном лоцирали близу аутопута на Коридору 10.

         Представници Ексим банке навели су да је Србија једини стратешки партнер Кине у централној и источној Европи и изразили задовољство досадашњом сарадњом.

         Влада Србије и Влада Кине потписале су Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре у августу 2009. године.

         У августу ове године Влада Србије именовала је Млађана Динкића за председника српског дела мешовите Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са НР Кином, додаје се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари