Новак најбољи тенисер у историји? Што да не! Новак најуспешнији спортиста света? Што да не!

СИГУРНО МУ ГОДЕ ПОХВАЛЕ КОЈЕ ПЉУШТЕ СА СВИХ СТРАНА, АЛИ ГА – КАО НИ ДОСАД – НЕЋЕ `УБИТИ`   

* Сутра, 28. јануара, биће објављена нова АТП листа најбољих тенисера на свету и на њој ће Ђоковић бити још убедљивије први у односу на своје спортске ривале, са више од 2.000 бодова предности.  То је толико бодова испед свих да га нико до почетка јула, тачније до окончања Гренд слем турнира у Вимблдону, не може достићи. Тако ће бити и до следећег Гренд слема у Мелбурну 2020. године

* Србија има разлога да слави на Светог Саву Ђоковићев седми тријумф на Аустралијан Опену. Он се не бори само да постане и потврди да је најбољи спортиста Србије свих времена. Истовремено се бори да постане не само најбољи тениски играч на свету свих времена по броју освојених титула и трофеја већ и да постане можда и највећи спортиста света свих времена

* Ово подразумева да освоји још пет до шест Гренд слем турнира и 30-так осталих турнира у наредних 3-4 године. То је врло реалан и остварљив циљ имајући у виду спортске квалитете Ђоковића: стабилан карактер, велику веру у себе, вредноћу у тренирању, задивљујућу борбеност, прихватање да унапређује игру, исправља грешке и учи нове технике. Успеси су му загарантовани под условом да буде здрав, да игра без тежих повреда       

_________________________________________________________________________

         Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

         НОВАК Ђоковић је убедљиво и лако победио у финалу првог овогодишњег Гренд слем турнира  свог великог спортског противника Рафаела Надала са 3:0 у сетовима (6:3, 6:2, 6:3) за свега два сата.

         То је било финале у којем није било ни праве борбе ни надметања два тренутно најбоља играча на свету, јер је Ђоковић – да се послужим спортским речником - „збрисао“  бика са Мајорке и скоро га играчки понизио својом спортском доминацијом.

         Сутра, 28. јануара, биће објављена нова АТП листа најбољих тенисера на свету и на њој ће Ђоковић бити још убедљивије први у односу на своје спортске ривале, са више од 2.000 бодова предности.

         То је толико бодова испед свих да га нико до почетка јула, тачније до окончања Гренд слем турнира у Вимблдону, не може достићи на шампионском трону. Оцењујем да ће тако бити и до следећег Гренд слема у Мелбурну 2020. године.

         Биће објављени и сви други рекорди, убедљиве статистичке надмоћи Ђоковића, а зарадио је и велику суму новца (4 милиона аустрал. долара) коју му је донео само овај најновији тријумф и то ће бити занимљиво за љубитеље тениса и нас Србе који навијамо за нашег спортског аса.

         Биће на високом нивоу још неколико година

         Србија има разлога да слави на Дан Светог Саве овај најновији тријумф нашег спортисте који је до сада незабележен у српској спортској историји.

         Ђоковић се не бори само на тениском терену да постане и потврди да је најбољи спортиста Србије свих времена.  

         Он се истовремено бори да постане не само најбољи тениски играч на свету свих времена по броју освојених титула и трофеја, чему је све ближи, сваког месеца.

         Ђоковић се бори у својој блиставој каријери, која има изгледа да траје на овако високом нивоу још неколико година да постане можда и највећи спортиста света свих времена.  

         То подразумева да освоји још пет до шест Гренд слем турнира и 30-так осталих турнира у наредних 3-4 године. То је, писали смо и раније *, врло реалан и остварљив циљ имајући у виду спортске квалитете Ђоковића: стабилан карактер, велику веру у себе, вредноћу у тренирању, задивљујућу борбеност, прихватање да унапређује игру, исправља грешке и учи нове технике.

         Отац Срђан најзаслужнији за Новакову каријеру

         Успеси су му загарантовани под условом да буде здрав, да игра без тежих повреда.

         Наравно Ђоковић је већ сада наш најбогатији (најуспешнији) спортиста и по висини зараде коју је остварио побеђујући на спортском терену, а зарадио је око 110 милиона долара само од новчаних награда на тениским турнирима широм света. Успут, кад се овоме дода новац спонзора та сума се вишеструко увећава и достиже минимум 500 милиона долара…         

         Оно што импресионира је његова лакоћа играња и побеђивања свих противника после повратка на тениски терен откако се у пролеће прошле године опоравио од повреде.

         Како је недавно истакао његов отац Срђан Ђоковић, иначе, свакако најзаслужнији човек за Новакове незабележене спортске резултате и успехе, „Новак се свима нама догодио као јединствен спортски и људски феномен  и треба бити захвалан због те чињенице“.  Он сматра „да се ускоро неће појавити такав оригиналан и јединствен спортиста, да „се такав рађа једном у стотину година“! И ту је у праву.

Шампион међу очевима - Срђан Ђоковић

        Мануо се "ширења мира и љубави"

         Иначе, оцу Срђану сметале су неке раније критике сина Новака које су објављене у медијима у време док је Ђоковић био у играчкој кризи и док је био повређен и он то сматра некоректним поступцима према овако успешном спортисти који је доказао да је опет најбољи тенисер на свету. А критике, по њему, стизале су и од некомпетентних, недоказаних и  неуспешних личности.

         Не улазећи у полемику да ли су неке критике биле на месту у време кад је Ђоковић играо испод свог нивоа, губио од много слабијих играча, када није имао кондиције и снаге, а поразе доживљавао као да их није ни претрпео - мора се констатовати да и најбољи понекад праве грешке и пропусте.

         Свакако, Ђоковићева грешка је била распуштање целог стручног тима - од тренера до сарадника и стручњака - у моменту када је био најбољи на свету и када је можда и помислио да све зна и да све може сам. Безгрешних нема!

         Прича о томе да се после пораза понашао у стилу „ширења мира и љубави“ у гладијаторској арени где се памте само победници и тријумфи и где се кидише на противника, где се инстинкт победника бруси до инстинкта „убице ривала“ - коштала је Ђоковића, поред повреде, пада на светској ранг-листи и слабијих игара и одсуства добре форме. А то је био период у коме се Ђоковић налазио док није схватио да мора да исправи грешку и позове назад и поново окупи свој стручни тим и да поново почне да раде заједно и напорно на путу повратка у светски тениски врх.

Шампион међу тренерима - Маријан Вајда са Новаком

         Кад је, схвативши грешке и пропусте, то учинио прошлог пролећа, враћајући смиреног и стрпљивог, а искусног  Маријана Вајду за свог тренера, који му је донео неопходну стабилност и развио стару Новакову вољу за тријумфима, уследеле су победе, надмоћна игра над најјачим ривалима као што су Надал и Федерер, остале да и не помињемо.

         Ђоковићу свакако годе похвале спортских легенди које му стижу са свих страна и он неће подлећи хвалоспевима, томе се бар до сада успешно одупирао. Као што се успешно одупире и чињеници да га недовољно поштују и воле у свету, јер ето он је Србин, а деценијска сатанизација је учинила своје.

         Игнорише он то одсуство заслуженог респекта.

         Може се слободно закључити већ на почетку ове тениске сезоне да ће 32-годишњи Ђоковић по свим спортским показатељима исказивати потпуну надмоћ над својим противницима и у наредном периоду и да ће се његова ера најбољег међу најбољима наставити сигурно бар до краја 2019. године.

            http://*

            https://izmedjusnaijave.rs/%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%83%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%be%d1%9b-%d1%92%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9b%d0%b0/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари