Кина се у захвалила Додику на подршци и посаветовала БиХ да – гледа своја посла

НАВЕЛА ДА ЈЕ СКАНДАЛ У ЖЕНЕВИ НАПРАВИЛА НЕРМИНА КАПЕТАНОВИЋ УЗ ПОДРШКУ ТУРКОВИЋ

Амбасадор НР Кине у Сарајеву Ји Пинг

* „Захваљујемо се председавајућем Додику те многим пријатељима из БиХ на доследном, објективном и праведном ставу о питањима у вези са Кином и исказаној моралној подршци Кини. Поједине земље на челу са САД, Канадом и Великом Британијом нападају и клевећу Кину под кринком људских права и грубо се мешају у унутрашње послове Кине

__________________________________________________________________

       АМБАСАДА Народне Републике Кине у БиХ захвална је српском члану и председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику на подршци коју је пружио овој земљи у вези са дипломатским скандалом који је направила амбасадор БиХ у Мисији УН у Женеви Нермина Капетановић уз подршку министарке спољних послова Бисере Турковић.

       У одговору на питања нашег листа наводи се да су са радошћу прочитали саопштење из Додиковог кабинета у вези придруживања БиХ заједничкој изјави против Кине на 47. седници Савета за људска права УН-а.

       - Захваљујемо се председавајућем Додику те многим пријатељима из БиХ на доследном, објективном и праведном ставу о питањима у вези са Кином и исказаној моралној подршци Кини. Поједине земље на челу са САД, Канадом и Великом Британијом нападају и клевећу Кину под кринком људских права и грубо се мешају у унутрашње послове Кине, злоупотребљавајући платформу Савјета за људска права УН-а, ширећи измишљене и лажне информације с циљем да поремете развој Кине.

       - Надлежно министарство БиХ је овог пута  супротписало ову заједничку изјаву, затварајући очи пред чињеницама. Такав чин је нанео штету пријатељским односима између Кине и БиХ, због чега смо остали дубоко узнемирени и збуњени. У овом тренутку БиХ треба да обрати више пажње на своја питања, уместо мешања у унутрашња питања других земаља - наводи се, између осталог, у одговору на питања Гласа Српске.

       Управо на овој сједници Савета за људска права УН-а, наводи се даље, више од 90 земаља је упутило позив за правду и проговорило за Кину, истичући да су поштовање суверенитета, независности и територијалног интегритета свих земаља и неуплитање у унутрашње ствари суверених држава основне норме којима се уређују међународни односи.

       - Констатују да се треба успротивити политички мотивисаним и неутемељеним оптужбама против Кине заснованим на дезинформацијама, те мешању у кинеска унутрашња питања под изговором људских права. Тако је већина међународне заједнице приказала јасан став и открила лицемерје појединих западних земаља, мањине међународне заједнице - каже се у одговору.

       Уверени смо ипак, каже се даље, да већина људи у БиХ има објективно гледање и коначно ће увидети стварну намеру појединих земаља које се баве антикинеским активностима, јер је вријеме да се заврши њихова фарса.

       („Глас Српске“)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари