Супруга бившег члана Политбироа признала да је отровала британског бизнисмена

КИНЕСКО „СУЂЕЊЕ ВЕКА“ ПОТРАЈАЛО САМО СЕДАМ САТИ

Гу Кајлај, Бо Силај и Хејвуд

  • Тело Нила Хејвуда пронађено у хотелу у Чонгћингу у новембру 2011. године, а првобитно је било саопштено да је доживео срчани удар. Четири месеца касније, полицијски шеф Ванг Лијун отишао је у локални амерички конзулат и изнео наводе о убиству и свеобухватном прикривању злочина

        ЖЕНА која се налази у центру најосетљивијег суђења у Кини по могућим политичким последицама у последњих 30 година - јер његов исход може да одреди и судбину бившег члана Политбироа Комунистичке партије Кине Бо Силаја - није оспорила наводе из оптужнице која је терети за убиство, па је процес трајао само седам часова.

        Формална пресуда биће изречена накнадно.

        Гу Кајлај је оптужена да је отровала британског бизнисмена Нила Хејвуда прошле године у Чонгћингу, где је њен супруг био шеф локалног огранка Комунистичке партије.

        Силај је смењен у марту, а тренутно се против њега води истрага због непрецизираних „дисциплинских прекршаја“. Суђење његовој супрузи разоткрило је тајне договоре и везе између кинеске политичке елите и пословних људи.

        Дописници јављају да су кинески лидери са олакшањем дочекали пад свог веома амбициозног колеге, али да ће случај морати да се води пажљиво да не би нанео штету самој Комунистичкој партији.

        Хејвудово тело пронађено је у хотелу у Чонгћингу у новембру 2011. године, а првобитно је саопштено да је доживео срчани удар.

        Четири месеца касније Боов најближи сарадник, полицијски шеф Ванг Лијун, отишао је у локални амерички конзулат и изнео наводе о убиству и свеобухватном прикривању злочина.

        Гу и њен сарадник Жанг Сијаојун на крају су оптужени за убиство британског држављанина. Државни медији пренели су да су се Гу и њен син посвађали са Хејвудом због „економских интереса“ и да је Гу била забринута због „Хејвудових претњи својој личној безбедности“.

        „Чињенице о злочину који је починило двоје оптужених су јасне, а докази непобитни и суштински“, пренела је агенција Хсинхуа.

        У оптужници је наведено да се Гу у новембру састала Хејвудом у једном хотелу и да се он напио, после чега је затражио чашу воде. Уместо воде, Гу му је дала отров који је раније припремио њен сарадник Жанг.

        Гу и њен сарадник могли би да буду осуђени на смрт, али многи правни стручњаци очекују да ће она добити оштру затворску казну, јер је рекла да је убиством желела да заштити сина, који је ове године дипломирао на Харварду.

        (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари