За две године у Кини се срушило осам мостова

КИНЕЗИ УЗРОК ВИДЕ У КОРУПЦИЈИ И НАМЕШТЕНИМ ТЕНДЕРИМА

        ОТВАРАЊЕ моста Јангмингтан у граду Харбину на североистоку Кине, у новембру прошле године, локалне власти су поздравиле као величанствен успех. Мост дужине 14,5 километара коштао је безмало 300 милиона долара.

        Процењено је да ће његова изградња трајати три године, али је мост завршен за годину и по. 

        Током изградње моста, говорио је тада партијски секретар компаније за изградњу Јанг Квингуеи, „многи другови нису кући долазили годину дана, нису имали ниједан слободан викенд“. 

        Мосту Јангмингтан прошле недеље су попустили темељи, срушио се прилазни део моста. Четири камиона су пала на улицу испод, погинуло је троје људи, а пет их је повређено. 

        Власти су најпре оптужиле возаче, тврдећи да су претоварили камионе. Ипак, због великог броја урушавања грађевина у Кини, највећи број људи стварног кривца види у корупцији. 

        Од 2011, осам мостова је урушено широм земље. Међу њима је и случај из априла прошле године, када је пукао челични кабл на висећем мосту у покрајини Xињианг, а возила су завршила у реци.

        Два месеца касније, урушио се мост у покрајини Фујиан, када је погинула једна особа, а 22 људи је повређено.

        У марту се преполовио мост у изградњи у покрајини Хубеи.

        Проблем је у Кини започео 90-их година, упоредо са тржишном реформом и успоном грађевинске индустрије.

        Зу Ли, професор на Кинеској академији у Пекингу, каже да је намештање тендера правило и да механизми контроле нису на снази.

        Најгори случај урушавања десио се 2008, када је јаки земљотрес погодио покрајину Сичуан. Само у једној школи погинуло је 700 деце.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари