Суђење Бо Силају за дисциплиновање партијског врха и конгреса

НА 18. КОНГРЕСУ КПК БИЋЕ ИЗАБРАНА НОВА „ПЕТА ГЕНЕРАЦИЈА” КИНЕСКИХ РУКОВОДИЛАЦА

         ВИСОКИ функционер Комиунистичке партије Кине – 63-годишњи Бо Силај, коме је у септембру одузета партијска књижица - остао је и без посланичког имунитета који га је штитио од судског гоњења.

         Очекује се да у наредним данима почне судски процес над њим који ће се највероватније завршити до 8. новембра – на дан отварања XVIII конгреса КПК. До сада је његов случај разматрала Централна дисциплинска комисија КП Кине која је највиши партијски надзорни орган.

         Бо Силај је био партијски лидер мегаполиса Чунгкинга и члан Политбироа ЦК КП Кине. Аналитичари су прогнозирали да он има све шансе да на предстојећем конгресу уђе у Стални комитет Политбироа ЦК КП Кине – највишег органа партијско-државног апарата у чији састав улази само девет људи. Међутим, он се нашао у центру скандала.

         У августу ове годне, његова 53-годишња жена, Ху Кајлај, осуђена је на смртну казну са двогодишњим одлагањем за убиство тровањем британског држављанина. А у септембру због оптужбе за корупцију био је осуђен заменик градоначелника Чунгкинга Ван Ли Ђун који је сматран десном руком Бо Силаја.  

         — Не само у кинеској економији, већ и партијском животу у последње време све су чешћи скандали. Због тога је више него потребно одлучно консолидовати комунистичке редове. Због тога је требало жртвовати и Бо Силаја – оценио је шеф сталне делегације горњег дома парламента Руске Федерације у Азијској парламентарној скупштини Русик Искужин.

         Могуће је и јавно погубљење, сматра руски сенатор, с циљем да партијски руководиоци привремено забораве на интриге и посштују законе. Ова јавна казна послужиће да се притегне партијско језгро.

         На конгресу у Пекингу биће изабрана нова „пета генерација” кинеских руководилаца.

         Све је очигледније да центар доношења најважнијих одлука може постати Стални комитет Политбироа ЦК КПК.

         После завршетка конгреса биће замењен практично читав његов састав, сви осим двојице људи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари