Радници у Кини на јуриш заузели фабрику

Кренуло од тога што је у болници умро радник којег је директор – уместо да му да плату од 168 долара – ударио у главу...

          ОКО хиљаду радника фабрике за производњу ташни на западу Кине недалеко од града Венџоу у провинцији Чешуан - толико је разгневила смрти њиховог колеге 19-годишњег Јан Ђија који је подлегао које му је нанео директор фабрике током `расправе`око плате.  

          Јан је задобио повреду главе од које је умро у болници после недељу дана. Кинеска државна агенција Хсинхуа је саопштила да је 12. маја Јан покушао да добије својих 1,07 хиљада јуана (168 долара) плате која му је била обрачуната. А онда је уследила `расправа`.

          Полиција је привела послодавца након неколико дана. Пре него што је избила побуна, али ни то није смирило разбеснеле другове покојног.

          Радници су на јуриш заузели управну зграду фабрике и комплекс за снабдевање намирницама, а потом су гађали полицију камењем и циглама. Нанета је огромна штета аутомобилима који су били паркирани у околини.

          Протест се завршио тако што је породица Јана добила готово 50 хиљада долара компензације.

          У Кини се редовно дешавају овакви `радни спорови` који се завршавају масовним погромима и тучом са органима реда. Најчешћи разлог су неодговарајући радни услови и ниске зараде или њихова неблаговремена исплата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари