КПК је умногоме бизнис клуб који управљања Кином

КИНА ПРАВИ ДЕЦЕНИЈСКУ СМЕНУ РУКОВОДСТВА - „ДРУГА ХУА“ ЗАМЕНИЋЕ „ДРУГ СЈИ“

Ху Ђинтао са сарадницима

  • Име новог лидера Кине - Сјиа Ђинпинга - познато је од средине 2000-их
  • У марту 2008. године он је добио дужност потпредседника Кине. А у октобру 2010. Сји је био именован за заменика председника Војног савета ЦК КПК. После тога није било сумње да ће управо он заменити актуалног председника Кине Ху Ђинтаоа
  • Сји је стигао да се покаже као првокласни руководилац. Дуго је био на челу богате провинције Фуђен. Под његовим руководством економија региона бурно се развијала. Економски развој ће бити приоритет за Сјиа и на дужности шефа државе
  • Не треба очекивати нагле промене у кинеској политици непосредно после конгреса партије. Промена курса ће се одвијати полако. Према формираној традицији, особености стила управљања новог руководства Кином постају приметне крајем прве петољетке боравка на власти

        ОСМОГ новембра у Пекингу ће бити отворен 18. конгрес Комунистичке партије Кине (КПК). На њему ће се десити ротација владајуће елите.

       Како се очекује, актуалног шефа ЦК Комунистичке партије Ху Ђинтаоа смениће на тој дужности Сји Ђинпинг.

       Управо „другу Сјиу“ после тога предстоји да руководи Кином током наредних 10 година. За то време економија Кине може да престигне америчку и да постане најјача у свету. У вези са тим предстојећи конгрес и предстојећу предају овлашћења управљања земљом од друга Хуа другу Сјиу са пуним правом можемо назвати историјским догађајем.

       Мада у Кини нема система демократских избора руководилаца земље, предуго се они у својим фотељама не задржавају. Од доба Денг Сјаопина у земљи постоји пракса ротације првих лица државе сваких 10 година. При томе, ко ће бити наредни руководилац Кине биће јасно дуго пре конгреса, где се утврђује његова кандидатура.

       Име новог лидера Кине, Сјиа Ђинпинга познато је од средине 2000-их.

       У марту 2008. године он је добио дужност потпредседника Кине. А у октобру 2010. друг Сји је био именован за заменика председника Војног савета ЦК КПК. После тога није било сумње да ће управо он заменити актуалног председника Кине Ху Ђинтаоа.

       Сји је стигао да се покаже као првокласни руководилац. Дуго је био на челу богате провинције Фуђен. Под његовим руководством економија региона бурно се развијала. Економски развој ће бити приоритет за Сјиа и на дужности шефа државе.

       Чак његов однос према Комунистичкој партији потчињен је том проблему, сматра директор Центра за стратешка истраживања Кине Алексеј Маслов:

       - За њега је КПК умногоме бизнис клуб управљања Кином. Он носи назив Комунистичка партија, али у целини прилично се флексибилно понаша према комунистичким паролама и идејама. Сји припада генерацији прагматичара. Тачније, онима који су ради раста и развоја Кине спремни да доведу до краја питање проширења економског и политичког утицаја Кине у свету. Међутим, експерти предвиђају да Кина више неће моћи да се развија истим темпом као и раније. И то није једини проблем са којим ће имати посла Сји Ђинпинг. Са стране, Комунистичка партија Кине делује као непоколебив монолит. Ипак до свог 18. конгреса она је стигла са репом скандала. Најгласнији од њих био је пад утицајног партијског лидера Боа Силаја. Још почетком године су му пророковали место у сталном комитету политбироа ЦК КПК. Ипак због тога што је његова жена оптужена за убиство британског бизнисмена, Бо је лишен свих дужности и искључен из партије. Још један скандал се десио буквално уочи конгреса. Лист Њујорк Тајмс објавио је чланак у којем се тврдило да породица актуалног премијера Државног савета Венга Ђијабаоа поседује богатство од скоро три милијарде долара. Америчким новинарима је ове податке могао да ода само неко од високих кинеских чиновника.

       Та околност, као и смена Боа Силаја, доказује да конфликти међу групацијама у руководству КПК кине јачају, тврди водећи научни сарадник Института за Далеки Исток Александар Ларин.

       - Несумњиво, то је везано за конгрес. Тачније, постоји одраз борбе у кинеском руководству која постоји стално. Али сада поводом предстојећег конгреса она се заоштрила, пошто у руководству постоји низ струја, фракција, које воде између себе борбу и свака од њих тежи да у току смене високог руководства заузме важније дужности, свака фракција тежи да дати тим заузме стабилније позиције у руководству.

       Да ли ће Сји Ђинпинг успети да помири групације унутар КПК, време ће показати. Али, у сваком случају не треба очекивати нагле промене у кинеској политици непосредно после конгреса партије.

       Промена курса ће се одвијати полако. Према формираној традицији, особености стила управљања новог руководства Кином постају приметне крајем прве петољетке боравка на власти.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари