КИСИНЏЕР: Тешко би било описати победу у сукобу САД и Кине

БИВШИ АМЕРИЧКИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР О РАЗВОЈУ ДОГАЂАЈА ПОСЛЕ 18. КОНГРЕСА КПК

Хенри Кисинџер

  • Кина ће морати да прође кроз јако пуно прилагођавања, али Пекинг нипошто неће следити „амерички пут“ - оценио Хенри Кисинџер
  • Он мисли да ће урбанизација више од 400 милиона пољопривредника бити једна од главних промeна коју ће Кина морати да спроведе у наредних 10 година, што ће бити тест за њену инфраструктуру, привреду па чак и за традиционални систем вредности

        БИВШИ амерички државни секретар и саветник за националну безбедност Хенри Кисинџер очекује да види трансформацију у кинеској привреди и друштву као и у њеној спољној политици у деценији која долази, али истиче да не треба очекивати да та промена следи амерички пут.

       Кидинџер, стари познавалац Кине који је сарађивао са сваким од кинеских вођа од Мао Цедунга и Денг Сјаопинга до Ху Ђинтаоа, сматра да ће Кина постати отворенија и транспарентнија и да ће спровести реформе које су потребне, али на свој начин, објавио је лист Чајна дејли.

       „Могу да замислим трансформацију, мислим да је то сигурно“, рекао је Кисинџер на недавно одржаном семинару у Вашингтону који се бавио предстојећом променом кинеског руководства на партијском конгресу који је у току.

       „Оно што не смемо да тражимо или очекујемо је да ће они следити механизме с којима смо ми упознати. То ће бити кинеска верзија, али верујем да ће бити транспарентнија, њен правни систем биће предвидљивији“, рекао је Кисинџер и додао да ће Кина морати да прође кроз јако пуно прилагођавања.

       Кисинџер мисли да ће урбанизација више од 400 милиона пољопривредника бити једна од главних промна коју ће Кина морати да спроведе у наредних 10 година, што ће бити тест за њену инфраструктуру, привреду па чак и за традиционалне системе вредности.

       Он је додао да ће нова кинеска генерација бити јединствена јер ће у већини бити они који су одгајани у породицама са једним дететом и биће прва генерација током стотина година која није доживела турбулентна превирања.

       Кина ће, сматра Кисинџер, даље подстицати домаћу потрошњу и зависиће мање од извоза и од страних тржишта.

       Кисинџер сматра да ће ново кинеско руководство имати пуне руке посла са домаћим питањима и да је мало вероватно да ће Пекинг имати у плану велике „стране авантуре или сукобљавања са САД“.

       Имајући у виду да су кинеско-амерички односи постали компликованији последњих година Кисинџер је позвао обе земље да покажу стрпљење и разумевање и да избегну сукобе.

       „Сукоб између Кине и САД био би катастрофа за обе земље и било би немогуће описати како би изгледала победа“, рекао је Кинсинџер и оценио да би најбоље било да се нађе нешто око чега Кина и САД могу заиста да сарађују, нешто за шта ће се ангажовати са обе стране Пацифика, неки заједнички пројекат.

       Ново кинеско руководство нас челу са Си Ђинпингом биће, иначе, познато у четвртак, по завршетку 18. конгреса Комунистичке партије Кине (КПК), објављено је данас у Пекингу.

       Конгрес КПК у Палати народа на Тргу Тијенанмен, кључни догађај за политички живот Кине, почео је 8. новембра пред више од 2.000 делегата.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари