Кинези више верују у америчку него у своју економију

ИСТРАЖИВАЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ СОЦИОЛОШКЕ АГЕНЦИЈЕ PEW GLOBAL ПОТВРДИЛО ДА У КИНИ ВИШЕ ВОЛЕ РУСЕ НЕГО АМЕРИКАНЦЕ

  • Чак 81% Кинеза се слаже да су последњих година богати постајали још богатији, а сиромашни - још сиромашнији. А 48% испитаника је убеђено да јаз између богатих и сиромашних за саму Кину представља озбиљан проблем
  • Главни разлог незадовољства Кинеза су пребрзе промене. Тако, 57% испитаника негодује због тога што је њихов стари начин живота разрушен заувек. Чак 71%  жели да неко штити њихов устаљени начин живота
  • Главна претња култури Кине, по мишљењу 43% испитаника, је потрошачко друштво (конзумеризам)
  • У 2008. години 71% Кинеза било задовољно савременим ритмом живота, данас је само 59% таквих 
  • Однос према САД се стално погоршава: пре две године 2/3 испитаника је изјављивало да односе САД и Кине виде као „узајамну сарадњу”. Сада у то верује само 39%, док је 26%  убеђено да су Кина и САД у непријатељским односима 
  • Највише у неисцрпне могућности Кине верују Американци и Европејци: за светског економског лидера ову земљу сматра 41% испитаних Американаца, 62% Немаца, 58% Британаца као и 33% Руса
  • Сами Кинези у своју светлу будућност не верују – само 29% испитаника изјавило је да је Кина данас водећа сила у свету. А њих 48% је убеђено да су лидер САД 

         КИНА се ове године спрема за планску промену лидера која ће се, као и обично, одвијати иза затворених врата и без учешћа већине грађана.

         Кад би их руководство питало за мишљење, предаја власти вероватно не би прошла глатко. Становништво, према једном од немногобројних независних испитивања масовних расположења, незадовољно је ситуацијом у земљи.  

         Брзи раст кинеске економије изазвао је мноштво дисбаланса од којих пати становништво. То су: корупција, све већа разлика између класа у друштву, загађење околине и чак губитак идентитета у култури.

         Док цео свет верује да је Кина главна економска снага која је способна да у најближој будућности доминира планетом, сами Кинези још увек сматрају да су САД на недостижној висини.  

         Са тачке гледишта страних посматрача, у кинеској економији све је више него добро. Например, према управо објављеној статистици, БНП земље у трећем тромесечју порастао је за 7,4%. Наравно, раст је помало успорен у поређењу са 7,6% у другом тромесечју, али другим земљама овај темпо раста изгледа недостижно. Тим пре, што кинеска економија очигледно доживљава контролисано «меко слетање» након прегрејавања.

         Западни економисти и пословни људи још увек се оптимистично односе према перспективама Кине.  

         Можда се велике ствари боље виде издалека, али изблиза и изнутра – Кинезима се чини да њихов живот и економија и нису тако бајни. Међународна социолошка агенција Pew Global анкетирала је становнике најмногољудније земље света и дошла је до закључка да Кинезе брину три чињенице – корупција, пораст неједнакости и робна безбедност. Према мишљењу Кинеза, у сва три случаја ситуација се веома заоштрила након кризе. У исто време, њихово лично благостање није страдало.  

         Кинези чак изјављују да живе боље него раније. Јер, 70% испитаника је изјавило да је њихов финансијски положај данас бољи него пре пет година. Pew Global врши анкетирање у 21 земљи у читавом свету – резултати, слични онима у Кини, добијени су још само у Бразилу.

         Само 5% кинеских испитаника изјавило је да се њихов финансијски положај погоршао.  

         Чак 92% Кинеза је убеђено да је квалитет њихових живота бољи него што је био њихових родитеља, када су они били у њиховом узрасту.  

         Фасцинира и то што су 3 од 4 испитаника убеђена да је боље живети у тржишној економији, при чему се тог мишљења придржавају људи различите животне доби, стручне спреме и нивоа прихода. Ништа што у целом свету расте разочарење у базичне вредности капитализма.  

         Међутим, ако питате Кинезе за `лепоте капитализма` детаљније, одмах су спремни да се придруже учесницима Occupy Wall Street.

         Уз све ово, 81% Кинеза се слаже да су последњих година богати постајали још богатији, а сиромашни - још сиромашнији. А 48% испитаника је убеђено да јаз између богатих и сиромашних за саму Кину представља озбиљан проблем.

         Пре четири године такав став је заступало 41% испитаника.  

         Сваки трећи Кинез је убеђен да тежак рад не води увек ка успеху. Мада, 41% се слаже са тим. Најчешће у то верују богати и успешни људи – 62% њих се слажу са таквим ставом.  

         Генерално, безмало сви испитаници у Кини су убеђени да држава треба да брине о њима.  

         Половина испитаних Кинеза је убеђена да корумпирани чиновници представљају један од највећих проблема државе. Још 2008. у то је било сигурно 39% испитаника. А још 32% испитаника за велики проблем сматра корумпираност пословних људи.

         Кинези се такође боје да ће им недостајати неких намирница, да ће порасти цене или да ће они сами бити оштећени због ниског квалитета хране.

         Пре само четири године, само 12% испитаника у Кини сматрало је да намирнице могу да представљају проблем, а данас се тај број попео на 41%. Утростручио се број Кинеза који стрепе за квалитет лекова (28%) и индустријске робе (33%).  

         Кинезе такође брину традиционално слаб пензиони систем (28%) и квалитет здравствене заштите (26%). Обе ове цифре су удвостручене.  

         Још један разлог за сталну бригу је загађење околине. 36% испитаника се брине због загађења ваздуха, а 33% због загађења вода.  

         Међутим, главни разлог незадовољства Кинеза су пребрзе промене на које они просто не могу да се навикну. Тако, 57% испитаника негодује због тога што је њихов стари начин живота разрушен заувек. Чак 71%  жели да неко штити њихов устаљени начин живота. Главна претња, по мишљењу 43% испитаника за културу Кине је конзумеризам.  

         У 2008. години 71% Кинеза било задовољно савременим ритмом живота, данас је само 59% таквих.  

         Кинези воле Русију и све мање верују САД.  

         Генерално, Кинези имају или негативан или неутралан став према другим великим државама. Најбољи став имају према Русији – она се свиђа 48% испитаника.  

         По свом ставу према САД, Кинези су се поделили на два равна дела – 43% се добро односи према главном кинеском конкуренту, 48% - негативно. У 2010. години према САД је  52% Кинеза  имало позитиван однос.   

         Однос према САД се стално погоршава: пре две године 2/3 испитаника је изјављивало да односе САД и Кине виде као `узајамну сарадњу`. Сада у то верује само 39%, док је 26%  убеђено да су Кина и САД у непријатељским односима.  

         Поверење према политици Барака Обаме опало је са 52% на 38%.  

         Многи се Кинези и до дан данас диве америчким научним и технолошким достигнућима. Истина, у тој групи су углавном млади и богати Кинези. А 52% испитаника воли америчку демократију – оно, што њима самима недостаје.  

         Нарочито негативно Кинези се односе према најближим суседима – Индији и Пакистану. Осим тога, негативан став код њих изазива и Иран, без обзира на то што Кина купује од њега нафту.  

         Међутим, главни и традиционални непријатељ Кине је Јапан. Још увек је 41%  испитаника убеђено да између ове две земље и данас владају непријатељски односи.  

         Свет верује у економску моћ Кине, а Кина верује у моћ САД.  

         Вера у кинеско чудо након кризе у свету је само порасла, а «меко слетање» економије на такво мишљење никако није утицало.

         Расправа о томе да Кина само што није упала у «клопку просечних прихода», што ће заувек смањити њен темпо раста, још увек остаје у домену економиста, али не и западног друштва.  

         Највише у неисцрпне могућности Кине верују Американци и Европејци: за светског економског лидера ову земљу сматра 41% испитаних Американаца, 62% Немаца, 58% Британаца као и 33% Руса.  

         Сами Кинези у своју светлу будућност не верују – само 29% испитаника изјавило је да је Кина данас водећа сила у свету. А њих 48% је убеђено да су лидер САД.  

         Кинези су убеђени да је главна економија света – САД.  

 

         Приредила: Марија Петрова

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари