Кинези 2011. нелегално изнели из земље више од 600 милијарди долара

ЧАК 86 ОДСТО НОВЦА СЕ ИЗНЕСЕ ИЗ ЗЕМЉЕ ПУТЕМ ПРЕВАРА У ФАКТУРИСАЊУ

  • Количина новца који се износи из земље порасла је са 172,6 милијарди долара током 2000-те на 602,9 милијарди 2011, а за тих 11 година изнето је укупно 3,8 хиљада милијарди долара

        КИНЕСКЕ фирме и инвеститори су током прошле године, избегавајући државну контролу, изнели из земље више од 600 милијарди долара, наводи се у студији групе за мониторинг Global fajnenšel integriti (GFI).

       Стручњаци оцењују да је један од разлога непријављеног изношења новца из земље незадовољство због банкарског система који помаже државним компанијама на рачун штедиша.

       Верује се да кинеске компаније износе новац из земље да би инвестирале, али и да тај новац враћају у земљу представљајући га као страну инвестицију како би добили пореске олакшице и друге подстицаје.

       Количина новца који се износи из земље порасла је са 172,6 милијарди долара 2000. на 602,9 милијарди 2011, а за тих 11 година изнето је укупно 3,8 хиљада милијарди долара, наведено је у извештају ГФИ.

       У извештају ГФИ се додаје да се 86 одсто тог новца износи из земље путем превара у фактурисању, тако што се кинеске компаније договоре са страним добављачима да плате више за увезену робу.

       Велики део страних директних инвестиција у Кини које долазе из финансијских центара као што су Кајманска острва, Луксембург, Хонг Конг или британска Девичанска острва у ствари је новац које су кинеске компаније претходно изнеле из земље.

       Незаконито изношење новца погоршава економску и политичку ситуацију у земљи, доприносећи избегавању пореза и повећавању јаза између погатих и сиромашних.

       „Социјални, политички и економски поредак није одржив на дуже стазе имајући у виду такав велики незаконити одлив“, изјавио је један од аутора извештаја Дев Кар.

       ГФИ, проргам Центра за међународну политику, испитује нелегалне прекограничне протоке новца и промовише мере за спречавање тога. Корупција и велике разлике у богатству су на врху листе проблема које Кинези сматрају највећим у земљи.

       (Вијести)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари