Кинеске компаније наручиле 50 супертанкера за 4,5 милијарде долара

ПЕКИНГ ЋЕ РАДИ ПОДСТИЦАЊА ЕКОНОМСКОГ РАСТА

УЛАГАТИ И У ЖЕЛЕЗАРЕ, МЕТРО-ЛИНИЈЕ И ЈАВНЕ РАДОВЕ

        КИНЕСКЕ власти су се одлучиле да инвестирају у своју бродоградњу и тако помогну и индустрију челика и цемента које су тешко погођене опадањем потражње.

       Три највеће кинеске бродовласничке компаније у власништву државе наручиле су 50 супертанкера у вредности 4,5 милијарде долара.

       У оквиру плана да прокрене негативан економски тренд, кинеска влада је у претходних неколико недеља подстакла низ инвестиција вредних више милијарди долара за нове железаре, метро-линије и друге корпоративне пројекте и јавне радове.

       Супертанкере су наручиле Чајна шипинг груп (China Shipping Group), Далијан оушн шипинг (Dalian Ocean Shipping Co) и Чајна Мерчантс груп (China Merchants Group), јавио је лист „21st Century Business Herald“.

       У те три компаније, међутим, нису хтели да изнесу детаље где ће танкери бити произведени. Кинеска бродоградилишта, која су највећа у свету по укупној тонажи, тешко је погодила економска криза.

       Наруџбе су опале за више од половине због чега су уследила и отпуштања. Стручњаци оцењују да, ако је вест о наруџбини истинита, бродоградилишта више не морају да брину о опстанку.

       Кински економски раст је пао на трогодишњи минимум од 7,6 одсто у три месеца закључно с јуном. То је изузетно велики раст у поређењу с Европом, САД или Јапаном, али лоше за компаније којима је потребан већи раст у потражњи.

       Бродоградња и производња челика, цемента и соларних панела у Кини су тешко погођени опадањем потражње пошто имају велике производне капацитете.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари