Кинеска фирма свим запосленим даје „бонус поводом смака света“

НЕКЕ КОМПАНИЈЕ У КИНИ ЗБОГ „МАЈАНСКОГ ПРОРОЧАНСТВА“

ЗАПОСЛЕНИМ ОДОБРАВАЈУ ДВОДНЕВНИ РАСПУСТ - 20. и 21. ДЕЦЕМБРА

„Нојевa барка“

  • У провинцији Фуџјан ухапшене четири варалице, позивале људе да уписују своја имена и бројеве телефона у „Књигу живота“ како би се спасиле од апокалипсе 
  • Један кинески предузетник добио приватне поруџбине да направи 21 „Нојевa барку

        ПРЕВАРАНТИ и полицајци, али и многи „обични становници“ Кине, увелико се припремају за „смак света“ који су Маје наводно „заказале“ за 21. децембар ове године.  

       Како пишу новине „Бејцзин цињан бао“, у провинцији Фуџјан су ухапшена четири човека за „кршење јавног реда“. А не било какво: приведени су зато што су причали пролазницима о долазећој катаклизми, позивајући људе да уписују своја имена и бројеве телефона у „Књигу живота“, што би требало, како су уверавали варалице, да их спасе од несреће.  

       Утврђено је да је 54-годишња становница Нанкина тајно ставила под хипотеку свој стан и жртвовала 70 хиљада јуана (11,1 хиљада долара) у добротворне сврхе, објаснивши свој потез тиме што жели  да „уради нешто добро пре смака света“.  

       Сељак Лу Цијуан из провинције Хебеј пројектовао је и изградио свој лични „Нојевa барка“ у којем може да се смести 30 људи, саопштава агенција Хсинхуа.

       Луова „барка“ има тридесет слојева материјала, натопљеног смолом, којим је прекривено његово пловило, што га чини отпорним на воду и ватру.   

       Његова творевина неодољиво подсећа на ковчег „Атлантис“, који је предузетник из провинције Жецзјан, Јан Ђунфу, представио јавности. Како је објавио „Чајна дејли“, до краја октобра бизнисмен је добио од приватних лица наруџбине за изградњу 21 ковчега, при чему је најскупљији коштао купца око 5 милиона јуана.  

       Још један ковчег изградио је становник  града Урумчи (Ујгурска аутономна покрајина) Лу Чженхај, који је потрошио на то скоро милион јуана (160 хиљада америчких долара). Његово пловило може да прими 140 тона, а високо је  5,6 метара.  

       Многи кинески медији и друштвене мреже објавили су копију огласа компаније из граду Ченду (провинција Сичуан). У њему пише и ово: „У вези са долазећим „смаком света“, руководство је одобрило својим запосленим дводневни распуст (20. и 21. децембра). Једино је потребно да сви запослени поштују мере за противпожарну безбедност и да се чувају пљачкаша“.

       Иста компанија је својим сарадницима посаветовала да „тај дан проведу са најближима“.

       Фирма из кинеског града Циндао објавила је да ће њени запослени добити „бонус поводом смака света“ у висини 2 хиљада јуана.   

       Разумљиво је, у створеној ситуацији, држање шангајске полиције. На њеном званичном сајту управо се појавило упозорење: „У протекла 24 сата суочили смо се са 25 случајева преваре, основане на страху од „смака света“... „Смак света - то је обична измишљотина. Не верујте у то, не дајте се преварити“.  

       Приредила Марија Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари