Кина законом обавезала млађе чланове породице да брину о старијим

У НАЈМНОГОЉУДНИЈОЈ ЗЕМЉИ СВЕТА ЋЕ КРАЈЕМ 2013.

ЖИВЕТИ ВИШЕ ОД 200 МИЛИОНА СТАРИЈИХ ОСОБА

  • Нови закон установљава обавезу за млађе чланове кинеских породица да „чешће посећују своје старије чланове породице“. Међутим, није прецизирано шта тачно подразумева „чешће“
  • У Кини од Нове године постаје обавезно финансијско подржавање старијих који морају имати обезбеђено место за становање

       КИНА поново потврђује да је „континент“ за себе. Своја, посебна цивилизација.

       Управо је донела закон који обавезује млађе чланове породице да посјећују старије чланове породице, да их финансијски подржавају и да им обезбеде место за становање.

       Нови закон установљава обавезу за млађе чланове кинеских породица да „чешће посећују своје старије чланове породице“. Међутим, није прецизирано шта тачно подразумева „чешће“.

       „Чланови породице који живе одвојено од старијих чланова, треба чешће да их посећују“, једноставно се наглашава у тексту закона у којем се не наводе казне у случају неиспуњавања ове обавезе.

       Закон је усвојио Народни национални конгрес, а ступа на снагу 1. јула 2013. године.

       Закон, међутим, прецизира да старије особе - уколико њихови најближи рођаци не поштују њихова новоустановљена права - могу тражити помоћ власти или поднети тужбу.

       Закон укључује и клаузуле у случају породичних конфликата и предвиђа да је обавезно финансијско подржавање старијих као и да морају имати обезбеђено место за становање.

       Што је посебно индикативно, кинески закон укључује казну за случајеве „злоупотребе старијих“, а изричито се наглашава да се ова норма односи на „ускраћивање финансијске помоћи“ и „право да се венчају“. Односно: на случајеве кад млађи чланови породице - као наследници - забрањују неком од родитеља да ступи у нови брак.

       Кинеско друштво постаје све старије због 30 година вођене политике да породица сме да има само једно дете.

       Крајем 2011. године, у Кини су живела 184 милиона људи старијих од 60 година, што је било - 13,7 одсто од укупне популације. До краја наредне године ће број старијих особа премашити  200 милиона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари