Кина није обновила акредитацију америчкој Кинескињи новинару Ал Џазире

  УЗ ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
СВИ МОРАЈУ ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ КИНЕСКИХ ЗАКОНА И ПРОФЕСИОНАЛНЕ ЕТИКЕ

Мелиса Чан

         КИНЕСКЕ власти протерале су јединог извештача на енглеском арапске телевизије Ал Џазира, саопштила је та телевизијска мрежа са седиштем у Катару.

         Ово је први пут да је Пекинг протерао акредитованог страног новинара од 1998. године.

         Портпарол кинеског министарства спољних послова, које надзире актредитације страним новинарима, више пута је на редовној конференцији за медије одбио да одговори зашто није обновљења акедитација Мелиси Чен.

         „Наглашавамо да сви морају да се придржавају кинеских закона и правила и да морају да се придржавају професионалне етике“, рекао је портпарол.

         Ал Џазира је саопштила да мора да затвори канцеларију за енглески сервис у Пекингу пошто нису продужени акредитиви и виза Мелисе Чан, америчке држављанке која је пет година радила за ту мрежу у Кини.

         Она је извештавала о осетљивим темама попут заплене обрадивог земљишта или затварања потписника петиција из руралних крајева у такозване незваничне затворе.

         Овог викенд полиција је позвала десетак страних новинара и запретила да ће опозвати њихове визе због кршења правила извештавања у случају слепог активисте Чена Гуангчена када су ушли на паркинг болнице у којој је био на лечењу.

         Протеривање новинарке Мелисе Чан оцењује се као покушај Кине да казни међународне медије чије извештаје власти у Пекингу не одобравају због наводног каљања имиџа земље, наводи агенција АП.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари