Кина негира да се спрема за рат са Филипинима

ОБНОВЉЕН ТЕРИТОРИЈАЛНИ СПОР ДВЕ ЗЕМЉЕ

ОКО ОСТРВА У ЈУЖНОМ КИНЕСКОМ МОРУ

  • У априлу када је филипински војни брод покушао да ухапси кинеске рибаре у близини Скарбороу плићака, које обе стране сматрају делом своје територије. Рибарима у помоћ притекли кинески патролни чамци који се од тада налазе наспрам филипинских бродова обалске страже у том региону, око 230 километара удаљеном од главног филипинског острва Лузон
  • Нетачни су извештаји да су војни регион Гуангџоуа, флота Јужног кинеског мора и друге војне формације стављене у стање приправности за рат, објавило је кинеско министарство

          КИНА је негирала да је повећалшва борбену готовост своје армије због обновљеног територијалног спора са Филипинима у Јужном кинеском мору који се не смирује већ више од месец дана.

          До сукобљавања је дошло у априлу када је филипински војни брод покушао да ухапси кинеске рибаре у близини Скарбороу плићака, које обе стране сматрају делом своје територије.

          Рибарима су у помоћ притекли кинески патролни чамци који се од тада налазе наспрам филипинских бродова обалске страже у том региону, око 230 километара удаљеном од главног филипинског острва Лузон.

          Створена је пат-позиција у којој обе стране - присуством ратних бродова - настоје да покажу да је та област плићака са каменим хридима под њиховим суверенитетом.

          Кинеско министарство одбране је, иначе, негирало да се војне јединице припремају за рат и поред упозорења државних медија да је Кина спремна за борбу ради `трајног решења спора`.

          „Нетачни су извештаји да су војни регион Гуангџоуа, флота Јужног кинеског мора и друге војне формације стављене у стање приправности за рат „, објавило је кинеско министарство.

          Војни регион Гуангџоуа у јужној Кини одговоран је за ту област.

          Неки кинески блогови су објавили да је Кина наредила `гравитирајућим јединицама да дигну приправност на други ниво, од четири степена припрема за рат`.

          Кина тврди да је њено практично цело Јужно кинеско море, где се верује да постоје огромна налазишта нафте и гаса. Филипини с друге стране кажу да је плићак део њихове ексклузивне економске зоне.

          Истовремено је један кинески државни лист оптужио Филипине да подстичу национализам и додао да је конфликт у Јужном кинеском мору могућ.

          Брунеј, Вијетнам и Малезија такође претендују на делове тог мора и острвља, што већ деценијама те воде чини једним од могућих жаришта војних сукобљавања.

          Званична кинеска агенција Синхуа је затражила од Филипина да преговарају о проналажењу дипломатског решења спора.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари