Шангај има 90 доларских милијардера

А тек је трећи град Кине - иза Пекинга и Шенџена - по броју богатих и супербогатих људи

* Сваки 65-ти становник највећег кинеског лучког града и финансијског центра зарађује милион долара годишње!

          У ШАНГАЈУ данас живи 370.000 људи чија се имовина процјењује на шест милиона јуана (950.000 долара), односно сваки 65. становник овог града од 23 милиона становника има годишњу зараду од безмало милион долара годишње.

          Најбогатији су власници фирми, инвеститори у некретнине, професионални инвеститори, наводи се у извештају о богатству Шангајаца за 2012. који је урадио Хурун рипорт, а објавио лист Чајна дејли.

          Укупно 140.000 људи у Шангају има лично богатство од 10 милиона јуана, што је повећање за 6,1 одсто у односу на прошлу годину. Они представљају 13,7 одсто најбогатијих појединаца у Кини.

          У граду има 8.200 "супербогатих" појединаца, са имовином преко 100 милиона јуана, односно за 5,1 одсто више него претходне године.

          Међу најбогатијим у Шангају, 75 одсто су власници пословних фирми, 15 одсто су инвеститори у некретнине а 10 одсто су професионални инвеститори.

          Према Хуруновом извјештају, у Шангају живи 250 људи чије богатство је веће од две милијарде јуана, од којих је 82 на Хуруновој листи најбогатијих у 2011. Шангај такође има 90 доларских милијардера од којих је 28 на Хуруновој листи богатих за 2011.

          Овогодишњи извештај показује да је имовина највећи извор богатства у Кини, док глобално већина богатства долази из инвестирања, рекао је шеф истраживача Хурун рипорта, Руперт Хугеверф.

          "То је нормално. На почетку стварања богатства, настојите да урадите све сами. Међутим, када се богатство увећа, људи постају свеснији инвестиција", рекао је он.

          У Кини је Шангај притом трећи град по броју богатих и супербогатих људи, иза Пекинга и Шенџена на југу земље наспрам Хонг Конга.

          Све већи јаз између богатих и сиромашних у Кини постаје горући проблем и убрзано раслојавање друштва прети друштвеној стабилности која је деценијама била одржавана општом уравниловком.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари