Кина добила први носач авиона и жели да буде глобална војна сила

ПЕКИНГ ВЕЋ ГРАДИ ДЕСЕТАК ТЕШКИХ РАЗАРАЧА, А НАРЕДНИХ ГОДИНА ЋЕ ИЗГРАДИТИ „ЈОШ НЕКОЛИКО НОСАЧА АВИОНА“

„Лијаонин“

  • Разарачи серије 052D имаће мултифункционални радарски систем и по две рампе вертикалног лансирања четири врсте ракета - зенитних, противподморничких, противбродских и крстарећих
  • Нове разарачи се граде у Шангају и биће укључени у састав будућих кинеских ударних групација носача авиона, као што је пракса и у ратној морнарици САД

        КИНЕСКА ратна морнарица добила је данас свој први носач авиона.

        Ради се о бившем недовршеном совјетском носачу авиона „Варјаг“ који је припао Украјини, а она га продала Пекингу. Кинези су му, наравно, дали ново име: Лијаонин.

        Токио се, вероватно не сасвим без разлога, већ забринуо. А Пекинг је већ најавио: да ће наредних година изградити „још неколико новача авиона“. Сопственим снагама!

        Забринут је, нема сумње, и Пентагон јер се у бродоградилиштима Шангаја завршава изградња првих, из велике серије, тешких разарача са ознаком 052D.

        Тим пре што Кина, по свему судећи, гради најмање десет таквих бродова. Формално, нови разарач је само модификација претходног типа 052С, и споља му је сличан. Али, само споља.

        Постојећи кинески разарачи су наоружани тешким зенитско-ракетним системима, као што су кинески HQ-9 и руски С300Ф. Али, нису били опремљени интегрисаним борбеним системима, налик америчким AEGIS, а њихови лансерни системи били су предвиђени само за један тип ракета.

        Нови брод биће, међутим, опремљени мултифункционалним радарским системом. Инсталисане су две рампе вертикалног лансирања ракета, са могућом применом четири врсте ракета - зенитних, противподморничких, противбродских и крстарећих.

        Кина је прва земља у свету, која је успела да направи сличан брод без подршке САД.

        На 052D је инсталисан и нови зенитни ракетни систем мањег домета, који ће обезбедити одбрану разарача од противбродских противничких ракета.

        Разарачи серије 052D очигледно ће бити укључени у састав будућих кинеских ударних групација носача авиона, као што је пракса и у ратној морнарици САД.

        Флота у саставу од неколико бродова на челу са носачем авиона биће у стању да покаже своју моћ и на знатној удаљености од матичне базе, и да по потреби својим крстарећим ракетама уништава објекте дубоко у унутрашњем простору противника.

        Кина, очито, настоји да прерасте у глобалну војну силу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари