Кина блокирала и интернет претрагу имена будућег лидера

ПОСЛЕ ПОТЕЗА ПРОТИВ БЛУМБЕРГА И ЊЕГОВИХ САЈТОВА

Сји Ђинпинг

          КИНА је блокирала и интернет претраживање имена будућег лидера, Сји Ђинпинга.

          Учинила је то само дан пошто је на исти начин забранила приступ сајту њујоршке агенције Блумберг, због објављивања извештаја о богатству породице тог кинеског званичника.

          Цензорису овога пута отишли корак напред и блокирали могућност претраживања Сјиовог имена на Интернету и микроблоговима, а и даље су блокирани сви сајтови агенције Блумберг.

          Блумберг је, користећи јавно доступне податке, саставио списак инвестиција које је реализовала шира Сјиова породица, у укупној вредности од 376 милиона долара.

          Сји, који би крајем године требало да буде именован за челника владајуће Комунистичке странке, а у марту 2013. године и за новог председника Кине, као ни његова жена ни њихова ћерка, нису повезани ни са једном од тих инвестиција. Нема назнака незаконитог поступања Сјиа или његове породице.

          Та прича, која указује да кинеска елита има приступ богатству и да је све већа разлика између богатих и сиромашних, ипак је навела званични Пекинг да блокира приступ свим сајтовима Блумберга на територији Кине.

          У извештају је, иначе, наведено да Сјиова шира породица, углавном његове сестре и зетови, поседују индиректни удео од 18 одсто у 1,73 милијарде долара вредној компанији у сектору метала ретке земље, као и 20 милиона вредан удео у технолошкој компанији, а финансијски су повезани и са водећим фирмама у сектору некретнина.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари