ХУ ЂИНТАО: И партију и државу може „појести“ корупција

ПОЧЕО 18. КОНГРЕС КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ КИНЕ

КОЈИ ЋЕ ЗАСЕДАТИ ДО 14. НОВЕМБРА

Ху Ђинтао

  • Ху је поручио да Кина никада неће копирати западни политички систем. Истовремено је упозорио да ће пред лице правде бити изведени сви који крше партијску дисциплину. Упозорио је: „Неће бити милости“
  • Нови лидер КПК Си Ђинпинг, који ће постати и шеф државе, сматра се „идеалним компромисним кандидатом“. Повезују са тзв „Шангајском кликом“ бившег председника Ђијанга Цемина, а његови почеци у војсци и упориште у тим круговима обезбеђују му добре везе, а преко оца, јунака кинеске револуције, ужива углед и међу либералима
  • Вероватни нови премијер је Ли Кећанг. Ли је последњих година путовао по важним партнерским земљама, посебно у еврозони и заступао своју земљу на Светском економском форуму у Давосу

        КОНГРЕС Комунистичке партије Кине, 18. по реду, почео је данас и трајаће до 14. новембра.

       Председник Ху Ђинтао ће и званично предати функцију свом наследнику Си Ђинпингу, а нови премијер највероватније ће бити Ли Кећанг који је сада заменик шефа владе.

       У саставу новог Сталног комитета Политбироа остаће нови председник Си Ђинпинг, који ће постати и шеф државе. За разлику од његовог претходника, о коме се у јавности није много знало, новог предсједника знају сви Кинези.

       Познат је и као супруг веома популарне кинске певачице шлагера Пенг Лијуан.

       Одлазећи председник Ху Ђинтао је рекао да би питање корупције могло да буде кобно за владајућу партију и да изазове њен колапс, али и колапс државе.

       „Стога морамо да наставимо са непрекидним напорима у борби против корупције“, рекао је Ху у двосатном говору.

       Ху је поручио да Кина никада неће копирати западни политички систем. Истовремено је упозорио да ће пред лице правде бити изведени сви који крше партијску дисциплину.

       „Неће бити милости“, казао је Ху.

       Си важи за амбициозног, елитистичког и прагматичног политичара, тако је бар описан у једној депеши америчке амбасаде коју је објавио Викиликс.

       Рођен је у породици револуционарног јунака и одрастао у кругу комунистичке елите. Раних 60-их његов отац је био жртва унутрашњих партијских чистки и неколико година провео је у затвору. Рехабилитован је после смрти Мао Цедунга.

       Си Ђинпинг је, као и милиони других, током Културне револуције послат да живи у удаљеној покрајини. По повратку у Пекинг окренуо се политици и придружио Комунистичкој партији.

       Каријеру је почео у војсци и дошао до највиших кругова власти у Пекингу. Стекао је репутацију политичара који има слуха за потребе приватног сектора. Његова каријера показује да и даље има добре контакте у различитим утицајним круговима.

       Спајају га са тзв „Шангајском кликом“ бившег председника Ђијанга Цемина, а његови почеци у војсци и у тим круговима обезбеђују му добре везе и на крају, преко свог оца ужива углед међу либералима.

       Дакле, реч је о идеалном компромисном кандидату. То би могао да буде и разлог што је пре неколико година преузео вођство од омиљеног Ли Кећанга, који се сматра учеником Ху Ђинтаоа и који ће сада вероватно постати премијер.

       Нови премијер, осим што је штићеник актуелног шефа државе Ху Ђинтаоа, потиче из исте сиромашне провинције у централној Кини. И он је, као и Ђинтао, почео каријеру у комунистичком Савезу омладине.

       Након тога постао је партијски секретар и гувернер централне кинеске провинције Хенан. Време његове владавине оптеретио је низ катастрофа. Због пожара у фабрици, биоскопу и дискотеци, у којима је више стотина људи изгубило животе, прозван је „гувернером три ватре“.

       Потом је избило у јавност да је велики број грађана провинције Хенан ХИВ-позитивно и да су их заразили добровољни даваоци крви. Кад је Ли Кећанг постао партијски секретар у северноисточној провинцији Лиаонинг, у експлозији мине погинуло је 200 особа. Ипак, у то време је у тој провинцији забележен процват привреде.

       Ли је последњих година путовао по важним партнерским земљама, посебно у еврозони и заступао своју земљу на Светском економском форуму у Давосу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари