Хапшења блогера у Кини због ширења гласина о увођењу армије у Пекинг

НЕКИ НА ЗАПАДУ ВЕЋ ПОЖУРИЛИ ДА ОЦЕНЕ ДА ЈЕ

У НАЈМНОГОЉУДНИЈОЈ ЗЕМЉИ НА СВЕТУ „МОГУЋ ДРЖАВНИ УДАР“

  • Ухапшено шесторо блогера и угашено 16 сајтова због ширења гласина о наводном извођењу војних возила на улице Пекинга и алузија „да се у главном граду догађа нешто што не мирише на добро“
  • Скандал се догодио само неколико дана након што је утицајни партијски лидер Бо Силај - члан Политбироа ЦК Компартије Кине - био смењен са положаја КПК за град Чунцин на југозападу земље
  • Кина има више од 513 милиона корисника интернета, али и строга правила. Однедавно, сви који у Пекингу желе да објављују своје „постове“ дужни су да администрацији сервиса открију своја реална имена и податке из личне карте

        КИНЕСКА полиција ухапсила је шесторо блогера и угасила 16 сајтова због ширења гласина о наводном извођењу војних возила на улице Пекинга и алузија „да се у главном граду догађа нешто што не мирише на добро“.

        Постове с угашених страница пренели су страни медији, а неки аналитичари су из њихова садржаја закључили да је у Пекингу могућ државни удар.

        Државни биро за информације о интернету саопштио је да су гласине „врло лоше утицале на јавност“. Истовремено су се појавиле информације да је још цео низ других људи позван на „информативне разговоре“.

        На два популарна микроблога корисницима је привремено онемогућено да остављају коментаре, док две странице - Sina Weibo и Tencent QQ, и даље допуштају коментарисање. Међутим, нагласили су да ће и код њих бити онемогућено остављање коментара између 31. марта и 5. априла „како би било заустављено ширење гласина“.

        Скандал се догодио само неколико дана након што је утицајни партијски лидер Бо Силај - члан Политбироа ЦК Компартије Кине - био смењен са положаја КПК за град Чунцин на југозападу земље.

        Портпарол Државног бироа рекао је државној новинској агенцији Xсинхуа да су две странице „примерено искритиковане и кажњене“.

        Пекиншка полиција и тужилаштво апеловали су на кориснике интернета да „не наседају на провокације и не угрошавају „мир у друштву“.

        Администраторима сајтова је остављено време да садржај микроблогова који су се нашли на удару „очисте од гласина“.

        У државним новинама Народном дневнику писало је да се ради о „интернет-гласинама маскираним тако да личе на чињенице“. Уз наглашавање: да су те гласине биле такве да су могле „озбиљно нарушити кинеско друштвено уређење, стабилност и интегритет“, јавља ББЦ.

        Кина има више од 513 милиона корисника интернета, али и строга правила.

        Однедавно, сви који у Пекингу желе да објављују своје „постове“ дужни су да администрацији сервиса открију своја реална имена и податке из личне карте.

        Западне агенције су накнадно јављале о наводном хапшењу чак 1.065 особа и брисању преко 208.000 „штетних порука” са око 3.000 сајтова током акције „чишћења интернета” која, како се тврди, траје од половине фебруара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари