Дунфен-41 ће држати у шаху целу Америку

УСПЕШНО ЛАНСИРАЊЕ ИЗВЕДЕНО СА ПОЛИГОН У ЦЕНТРАЛНОЈ КИНЕСКОЈ ПРОВИНЦИЈИ ШАНСИ

  • Крајњи домет ДФ-41 се процењује на 10-14 хиљада километара, а може да носи до десет нуклеарних бомби од којих свака има сопствено навођење на циљ

         КИНА је успешно тестирала своју најновију међуконтиненталну балистичку ракету која у стању да стигне до било које тачке на територији САД или на планети.

         Ракета Дунфен-41 (ДФ-41) лансирана је са полигона у централној кинеској провинцији Шанси и била усмерена према пустињи на западу земље.

         По споњном изгледу ДФ-41 веома подсећа на познату руску балистичку ракету «Топољ», али је неешто већа.

         Крајњи домет ДФ-41 се процењује на 10-14 хиљада километара, а може да носи до десет нуклеарних бомби од којих свака има сопствено навођење на циљ.

         Пекинг је на ракети оваквих могућности почео да ради још 90-их година.

         Постојеће кинеске балистичке ракете DF-31 и DF-31A у стању су да `добаце` до неких делова америчке Западне обале, до Индије и руског Далеког Истока и Сибира. Ово неке експерте упућује на закључак да је Кина ДФ-41 наменила да држи у шаху цењлу територију САД.

         Кинески војни експерт Веј Гоан демантовао је да је уопште било тестирања Дунфэн – 41, али је признао да се на ракети таквих карактеристика (да може да гађа било коју тачку на планети) ради.

         Кина тренутно има 70 балистичких ракета са 410 атомских и нуклеарних бомби.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари