Далај-лама позвао јапанске парламентарце да посете Тибет

ВЕРОВАТНИ БУДУЋИ ЈАПАНСКИ ПРЕМИЈЕР ШИНЗО АБЕ

НАПРАВИО ГЕСТ КОЈИ ЋЕ НАЉУТИТИ КИНУ

Далај-лама

        БУДИСТИЧКИ верски вођа далај-лама позвао је данас јапанске парламентарце, укључујући потенцијалног премијера, да посете Тибет како би схватили последњи талас жртвовања у тој кинеској аутономној области.

       „Позивам парламентарне групе да посете Тибет“, укључујући зоне у којима су Тибетанци „тако тужно“ извршили самоубиство самоспаљивањем, казао је 77-годишњи духовни вођа приликом сусрета са политичарима у јапанском парламенту.

       „Можда би (кинеске) власти и лидери добили стварну слику“ о том жртвовању кад би страни парламентарци причали о томе што се догађа, рекао је далај-лама, у присуству Шинзо Абеа, новог лидера Либерално демократске партије који има изгледе да постане јапански премијер након парламентарних избора.

       „Обећавам да ћу наставити да подржавам Тибет и чиним све што могу да изменим ситуацију у којој се налазе људи који су угњетавани“, казао је Абе.

       Ова изјава сигурно неће проћи непримећено у Пекингу, у тренутку кад су односи између Кине и Јапана последња три месеца напети због територијалног спора у Источном кинеском мору.

       Двојица Тибетанаца спалила су се у понедељак, јавила је агенција Хсинхуа, чиме је број самоубистава у Тибету за последњих пет дана порастао на девет.

       Далај лама је у понедељак осудио Пекинг због тога што не истражује прави разлог због којег се Тибетанци одлучују на тај корак.

       Готово 70 особа, претежно будистичких свештеника, спалило се од марта 2011. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари