Адвокати: Венова породица нема 2,7 милијарди долара скривеног богатства

МОГУЋЕ ДА ЈЕ ЊУЈОРК ТАЈМС САМО УКЉУЧЕН У ПОЛИТИЧКУ БОРБУ

УОЧИ ГЕНЕРАЦИЈСКЕ СМЕНЕ У КИНЕСКОМ ВРХУ

        УТИЦАЈНИ амерички лист Њујорк тајмс објавио је да породица кинеског премијера Вен Ђиабаоа поседује скривено богатство од најмање 2,7 милијарди долара. Уз указивање да премијерова 90-огодишња мајка има инвестиције од 120 милиона долара у Осигурању Пинг Ан.

       Из Пекинга је уследио очекивани одговор.

       Адвокати премијерове породице кинеског премијера узвратили су ударац америчком листу, што је први пут да неки високи кинески званичник реагује на извештај страног медија.

       Такозвано „скривено богатство“ чланова породице Вен, са којим спекулише Њујорк тајмса, напросто не постоји, наводи се у саопштењу двојице адвоката издатом касно синоћ.

       Адвокати су навели да Венова мајка, Јанг Џијун, никад није - осим државне плате и сада пензије - имала друге приходе, имовину или акције у некој фирми.

       Адвокати су навели да су неки чланови Венове породице укључени у пословне активности, али да ништа од тога није илегално и да немају акције у било којој компанији.

       Посебно су указали: да Вен никад није имао никакву улогу у пословним активностима чланова своје породице, а још мање – да је дозволио да њихове пословне активности на било који начин утичу на његово спровођење политике.

       Њујорк тајмс је, међутим, данас објавио саопштење на свом вебсајту у којем наводи да остаје при тврдњама из оспореног гланка. „Остајемо при нашој причи на коју смо изузетно поносни“, рекла је портпарол Њујорк тајмса Ајлин Мерфи.

       Није искључено да је Њујорк Тајмс само укључен у политичку борбу уочи генерацијске смене у кинеском врху: да је амерички дневник добио „готову причу“ из - Пекинга. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари