Пакистан се од САД окреће Кини

Исламабад тражи од Пекинга већ затражио „ближу антитерористичку сарадњу“

  • Пакистанска министарка спољних послова Хина Рабани Хар током посете Пекингу изјавила да њена земља жели да даље унапреди везе са Кином која је „до сада била главна подршка Пакистану”

ТОКОМ дводневне посете Пекингу, пакистанска Хина Рабани Хар (Hina Rabbani Khar) изјавила је да Пакистан не жели да буде коришћен као база за милитантне групе као и да је њеној земљи потребно разумевање у свету за решавање својих проблема, јавио је 25. августа веб сајт пакистанске телевизије АРИ Њуз (ARY News) са седиштем у Дубаију.

Пакистанска министарка је такође током посете Кини да изјавила жели да даље унапреди везе са Кином која је „до сада била главна подршка Пакистану”, преноси АРИ Њуз. Ово свакако представља промену у реторици Исламабада који је до сада сматрао САД за главну подршку у борби против тероризма.

Међутим, након прошломесечних напада у западној кинеској провинцији Хсинђијанг, званичници у Пекингу су оптужили „екстремисте обучене у Пакистану“. У међувремену је Кина лансирала први пакистански сателит, а НАТО конвоји који преко пакистанске територије достављају гориво окупационим трупама у Авганистану долазе под свакодневне нападе побуњеника.

Хина Рабани Кар

 

НЕКАДА ГЛАВНА АМЕРИЧКА БАЗА...

„Пакистан само прижељкује разумевање света за текуће изазове са којима се суочава наш народ је тај који плаћа цех и који подноси терет свега овога,” изјавила је Хар која је постављена за министарку спољних послова пре пар недеља.

Током састанака са својим кинеским колегом, Јанг Ђиечиом, као и са кинеским премијером Веном Ђијабаом, пакистанска министарка је напоменула да Пакистан не жели милитантне групе на својој територији.

Некада главна база америчких тајних операција у наоружавању и обучавању муџахедима који су се борили против совјетских окупационих трупа у Авганистану, Пакистан је постао главно упориште талибана у борби против нових окупатора Авганистана.

„Ми смо јасно назначили нашим суседима, и поново то чинимо сада, да Пакистан нема никаквог интереса да његову територију користе било какви недржавни фактори и против било које земље,” изјавила је она.

Исламабад се бори да изађе на крај са пакистанским талибанима и њиховим савезницима који желе да збаце пакистанску владу, каже АРИ Њуз.

ПЕКИНГ БРИНУ УЈГУРИ

Хар је изјавила да Пакистан зато појачава своју антитерористичку сарадњу са Кином.

Прошлог месеца, двадесетак људи је убијено у насиљу у западном кинеском граду Кашгару у области Хсинђијанг, а кинеске власти су изјавиле да су напад извршили милитанти обучени у руковању оружјем и прављењу бомби у камповима који води Исламски покрет источног Туркистана у Пакистану.

Кинеска влада није пружила доказе о овим оптужбама, напомиње пакистанска телевизија.

Мере безбедности широм Хсинђијанга су појачане од 2009. када је скоро 200 људи страдало у сукобима између ваћинских Хан Кинеза и Ујгура, каже АРИ Њуз. Ујгури тврде да их Пекинг дискриминише и поводом посла и религије.

Хсинђијанг је кинеска гранична област са централном Азијом. Граничи се са Авганистаном, Пакистаном, Русијом, Киргистаном и Таџикистаном. Кашгар је био важно чвориште на древном путу којим су кинеска свила и друга добра пристизали у Европу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари