Прерушени Хашки трибунал није одобрио Младићевим адвокатима још 90 дана за жалбу

КАКО И ДА ОДОБРИ КАД ЖАЛБЕНИМ ВЕЋЕМ ПРЕДСЕДАВА АМЕРИКАНАЦ ТЕОДОР МЕРОН

  • Пресуда генералу Ратку Младићу написана је на 2.541 страници и садржи чак 18.211 фуснота што је чини најобимнијом у историји Трибунала

        ЖАЛБЕНО веће судског Механизма у Хагу одбило је данас захтев одбране Ратка Младића да јој се рок за жалбу на првостепену пресуду продужи за још 90 дана, јер сматра да није поткрепио захтев новим аргументима који су били усвојени у децембру.

        Младић је 22. новембра 2017. осуђен на доживотни затвор, а према Статуту Хашког трибунала (сада Механизма) рок за жалбу је 30 дана од изрицања пресуде.

        У одлуци која је достављена медијима, жалбено веће подсећа да је Младићу 22. децембра, на његов захтев продужен рок за жалбу за 90 дана, односно до 22. марта.

        Иако се тужилаштво у Хагу новом захтеву није противило, већ је тражило да се у случају да суд одобри додатно продужење рока одбрани, исто продужење односи и на тужилаштво, жалбено веће је заузело став да Младићев захтев није оправдан.

        Младићеви адвокати су тражили продужење времена за жалбу због, како су навели, недостатка ресурса и количине неопходног посла у вези са поднесцима који се тичу Младићевог здравственог стања.

        Одбрана је првобитно тражила продужење рока за пет месеци, али је добила три.

        У саставу жалбеног већа, којим председава судија Теодор Мерон, су судије Кармел Адијус, Лиу Дакун, Симор Пантон и Приска Матимба Њамбе.

        Пресуда Младићу садржи 2.541 страну са чак 18.211 фуснота што ту пресуду чини најобимнијом у историји Трибунала.

        Младићеви браниоци су раније најавили да ће се жалити на свих 10 тачака оптужнице по којима је Младић осуђен, од укупно 11, пошто је по једној тачки ослобођен оптужби.

        Независне новине
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари