Хаг тражи издвајање Сребренице, а на то би имао право само Младић!

ГЛАВНИ МЛАДИЋЕВ БРАНИЛАЦ БРАНКО ЛУКИЋ

О ЗАХТЕВУ ХАШКОГ ТУЖИЛАШТВА

ДА СЕГЕНЕРАЛУ ПРВО СУДИ ЗА СРЕБРЕНИЦУ

Бранилац Бранко Лукић

 • Одвојено суђење за Србреницу било би недопустиво вађење сребреничких догађаја из контекста и унапред би се претворило у поступак  који не би обезбедио ни утврђивање следа догађаја ни правично и фер суђење

 • Указали смо да имамо ограничено време за припремне разговоре са Младићем и да је то ограничење објективне природе јер је генерал болестан и  са члановима своје одбране може да  разговара углавном ујутру и то сат и по до два

 • Младић  захтев за раздвајање поступка примио љутито јер и он види шта је прави разлог - није морао нико да му то објашњава

 • Сребреница је тужилаштву посебно важна и зато што зна какво је Младићево здравствено стање

 •  Генерал је недавно имао  једну мању интернистичку операцију, а извађено му је и неколико зуба, па слабо једе и губи на тежини, али то је мањи проблем у односу на мождане ударе које је раније има

Разговарала: Анђела Поповић              Фото: Немања Костић

     ГЛАВНИ бранилац Ратка Младића - адвокат Бранко Лукић – обавестио је Хашки трибунал да се генералова одбрана противи сваком форсирању суђења против њега и, посебно, издвајању `Сребренице` у посебан поступак. Учинио је то 31. августа, пред истек остављеног рока.

     У разговору за портал Факти, Лукић је прво објаснио: „Став Младићеве одбране је да би суђење само за Србреницу било недопустиво вађење сребреничких догађаја из контекста и да би се унапред претворило у поступак  који не би обезбедио ни фер суђење ни утврђивање следа догађаја.“ Потом је одговорио на неколико питања.

 • Коју аргументацију сте унели у текст поднеска?

     - Указали смо због чега је – и за утврђивање истине и за саму одбрану - веома важно да се на несумњив начин утврди и учини видљивим след догађаја. Да се утврди све што је претходило акцији Сребреница, а да се посебно – и поименично - провере спискови настрадалих у тој акцији.

 • Можете ли, ако вам то хашка правила дозвољавају, да поводом поднеска будете још конкретнији?

     - Изнели смо разлоге зашто би раздвајање поступка у функцији његовог убрзавања било против интереса одбране и Младићевог права на правично и фер суђење. Указали смо, пре свега, да ионако имамо ограничено време за припремне разговоре са генералом Младићем. То ограничење је објективне природе. Јер, генерал је болестан и не може са члановима своје одбране да проводи пуни радни дан.

 • А колико може? Колико успевате да са њим `радите`?

    - Генерал ујутру може са нама да разговара сат и по до два. Потом се умара и не може продуктивно да разговара. А Тужилаштво тврди да је његова иницијатива за раздвајање и убрзавање у интересу правде. Одбрана, наравно, из разлога које сам навео, тврди управо супротно.

 • Значи ли то да и генералова одбрана неће имати ни приближно једнаке услове као хашко тужилаштво?

     - Наравно да неће! Шта год да Тужилаштво напише, оно тврди да је то у интересу правде. Чак и кад је евидентно да је то само у његовом интересу.

 • Нешто сасвим одређено имате у виду?

     - И само образложење са којим тужилаштво тражи раздвајање и убрзавање врло је сиромашно. У њему су, чак, наопако окренути и основни правни принципи. Уосталом, раздвајање као могућност не постоји ни у самом Статуту Трибунла.

 • У поднеску посебно упозоравате да Младић – поготово ако дође до издвајања Сребренице – не би имао фер суђење...

     - Раздвајање поступка би нарушило чак претпоставку генералове невиности. Хипотетички гледано, уколико би дошло до осуде за Сребреницу, а исти факти се утврђују у суђењу за прогон несрпског станивништва из више општина, било би немогуће да је за нешто осуђен а да за друго дело, у којем се појављују исти догађаји и чињенице, има претпоставку невиности. То смо такође подвукли у поднеску.

 • Па, како онда Тужилаштво мисли да то прогура?

     - Тврди да је дозвољено све што није забрањено! Међутим, то је принцип енглеског права који се односи само на приватне странке и окривљеног, а за државни орган – дакле, и за хашко тужилаштво - управо важи обрнуто: да је дозвољено само оно што је изричито прописано!

     У сваком случају, изнели смо снажну правну аргументацију, тако да би дозвола да се  поступак раздвоји заиста представљала велику бруку.

 • Ви од тога, очито, зазирете....

     - Наравно! Проблем је у томе што је Трибунал истовремено и законодавно и судско тело које и доноси и спроводи и мења своје `законе`. А контрола је јако слаба. Ситуација је нешто боља откад је другостепено веће одвојено од првостепеног.

Генерал Ратко Младић

 • Колико је обиман поднесак који сте послали у Хаг?

     - Све што се у овој фази подноси Хагу ограничено је на три хиљаде речи, што је - око десетак страница.

 • Да ли је то ограничење које се тиче само генерала Младића?

     - Не, то је опште ограничење које важи и за тужиоца. Само, тужилаштву ни то не представља сметњу.

 • Шта је централни део, главни садржај поднеска?

     - Суштина поднеска је противљење раздвајању процеса. Поред осталог, и зато што би се - уколико се Сребреница буде издвојена – десила недопустива ствар. Да поновим: да тим одбране генерала Младића истовремено буде и у фази жалбе и у фази суђења. А тужилац ни тај проблем неће имати јер у хашком тужилаштву те ствари  раде различити тимови.

 • Како је Младић примио захтев за раздвајање поступка?

​     - Љутито! Види и он шта је прави разлог, није морао нико да му објашњава.

 • Како би сам процес могао – и у којим роковима – да тече даље?

     - Засад је поступак на „првом нивоу“. У фази иницијалног појављивања која може да траје и само два-три дана или месец и и два-три дана. Та фаза је завршена другим генераловим појављивањем у судници кад се суд  у његово име изјаснио о кривици. Од тог момента смо ушли у другу фазу у којој се пишу прелиминарни поднесци.

 • Колико може потрајати та фаза, тим пре што се већ на њеном почетку `укрстили копља` са тужилаштвом Трибунала?

     - Предвиђено је да траје три месеца, а почела је 22.јуна, кад сам именован за главног браниоца. Могуће је да нам нећемо имати на располагању пуна три месеца, али на то нећемо имати посебних примедби. Међутим, борићемо се до краја за могућности у трећој фази јер је то фаза припрема за суђење.

 • Колико та фаза може да траје и које у њој имате процесне могућности?

     - За трећу фазу морамо имати право - минимум - на девет и по месеци припрема. Најмање толико требало би да имамо и да се суди само за Сребреницу. Најмање, зато што би требало да добијемо годину и по јер нема само Сребреница тзв. трећи ниво тежине. Због свега, и за њу би морали да нам дају макар 12,5 месеци за припрему, плус време за остале тачке.

 • Чак и ако претресно веће не дозволи тужилаштву никакво насиље над Младићевим процесним правима, како ћете успети да спремите одбрану с обзиром да у суђењу генералу, поред Сребренице, постоје, у суштини, још два - за талачку кризу, за Сарајево и прогон несрпског становништва из низа општина?

- Суђење за „кризу талаца“ - с обзиром на документацију и број сведока – не би требало да траје дуго. Али, то неће бити случај и са „општинама“ и, посебно, са Сарајевом и са - да поновим - Сребреницом...

 • За које општине је генерал оптужен?

     - За прогон несрба из општина Бања Лука, Бијељина, Босанска Крупа, Босански Нови, Братунац, Брчко, Фоча, Хаџићи, Калиновик, Ииџа, Кључ, Котор Варош, Нови Град, Ново Сарајево, Пале, Приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Трново, Власеница, Вогошћа и Зворник...

 • То подразумева припрему великог броја сведока. Оликог броја и хоћете ли уопште успети да тај посао ваљано одрадите?

     - Мораћемо да разговарамо са стотинама људи! С обзиром на то, тражићемо да се већи број људи укључи у тим за одбрану. Поготово што  - за разлику од тужилаштва - немамо могућности да имамо посебне тимове за суђење и за жалбу.     

 • Колико ће се ваши хендикепи, у односу на могућности тужилаштва, додатно увећати уколико – противно и праву и здравом разуму – буде дошло до издвајања поступка за Сребреницу?

​     -  Вишеструко! У том случају би исти тим Младићеве одбране истовремено био и у фази суђења и у фази писања желбе! Рецимо: у току суђења за Срарајево и писања жалбе на одлуку за Сребреницу. Тако бисмо били доведени у ситуацију да – због текућег суђења за Сарајево - нема ко да ради на жалби за Сребреницу. А само та жалба ће изискивати пуно радно време целог тима одбране.

 • Можда тужилаштву и јесте циљ да на сваки начин ослаби генералову одбрану?

     - Као да желе да нас натерају да се дању судимо, а ноћу да пишемо жалбу. Да се уопште не одмарамо и да не спавамо! На ово смо посебно указали у поднеску и подвукли - да се тиме умањује Младићево право да се припреми за суђење и додатно угрожава његово право на правично и фер суђење.

 • А шта је у позадини инсистирања на процесном издвајању Сребренице?

     - Сребреница је тужилаштву посебно важна и зато што зна какво је Младићево здравствено стање. У тужилаштво се уселио страх да им генерал Младић `не измакне`, па покушавају да убрзају поступак, надајући се да ће успети да га осуде бар за нешто.

 • А какво је генералово здравствено стање у овом тренутку?

     - Имао је недавно једну мању интернистичку операцију, а извађено му је и неколико зуба, па слабо једе и губи на тежини. Али, то је мањи проблем у односу на два мождана удара која је генерал раније имао.

     „Трећи ниво“ за седмочлани тим

 • Колико тим који брани генерала Младића има људи?

     - Уколико одбрана стигне до „трећег нивоа“, имаће право на браниоца, кобраниоца и 5 чланова помоћног особља (истражиоци, правни саветници и кејс-менаџери). За сада се налазимо на првом нивоу са правом само на браниоца, кобраниоца и једног службеника.

     Хоће ли Хаг плаћати Младићеву одбрану?

 • Хоће ли Хашки трибунал финансирати Младићеву одбрану или се може догодити нешто слично као у случају Војислава Шешеља, да генерал мора сам да плаћа сопствену одбрану?

     - Ја сам засад поставњен за привременог Младићевог браниоца. У том статусу ћу и остати док  Хаг не испита генералово материјално стање. Рок за то је 120 дана.

 • А када тај рок истиче?

     - Истиче 22. новембра. Након тога ће бити донета одлука да ли ће одбрану финансирати Трибунал или сам  Младић. Додуше, постоји могућност и да Хаг сноси део трошкова генералове одбране.

     Сарадња Караџићеве и Младићеве одбране

 • С обзиром на то да се неке тачке оптужнице преклапају са оптужницом против Радована Караџића, да ли сарађујете са његовом одбраном?

     - Наравно. И са њихове и са наше стране за то постоји и воља и интерес. Надам се да ће наредних месеци доћи до још боље, до апсолутне сарадње. Од такве сарадње не зазиремо, нити је се плашимо и стидимо. На такву сарадњу имамо пуно право. И људи тужалаштва, уосталом, сарађују између себе у оба предмета. Зашто не би сарађивале и Младићева и Караџићева одбрана?!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари