Одбрана генерала Младића тражи поништење првостепене пресуде и гоњење Фалкеа

УКАЗАЛА ДА ЈЕ ПРЕСУДА ДОНЕТА У ПЕРИОДУ КАДА СУ ЊЕГОВЕ МЕНТАЛНЕ СПОСОБНОСТИ БИЛЕ УГРОЖЕНЕ

Браниоци Драган Иветић и Бранко Лукић

  • Одбрана је затражила од жалбеног већа Механизма, који је наследио Хашки трибунал, и да се процес обустави све док не буде медицински утврђено да је Младићево здравствено стање стабилно и да може у њему да учествује
  • Одбрана Ратка Младића такође затражила да лекар у притвору судског Механизма у Хагу - Паулус Фалке - буде оптужен за непоштовање тог суда због тога што је опструисао Младићево лечење. Захтев се односи и на Фалкеовог неименованог заменика и управника судског притвора

        ОДБРАНА Ратка Младића затражила је поништење првостепене пресуде Хашког суда, којом је Младић осуђен на доживотну казну затвора због геноцида, злочина против човечности и кршења закона и обичаја ратовања, саопштио је данас Механизам за кривичне судове у Хагу.

        Како одбрана истиче, пресуда је донета у периоду када су „менталне и когнитивне способности оптуженог биле угрожене“ и вероватно нису дозволиле сврсисходно учествовање и разумевање процеса.

        Одбрана је затражила од жалбеног већа Механизма, који је наследио Хашки трибунал, да се процес обустави све док не буде медицински утврђено да је Младићево здравствено стање стабилно те да може у њему да учествује.

        Одбрана истиче да Младић није у стању да смислено учествује у процесу, што се „не може игнорисати и остати нерешено“.

        У свом захтеву одбрана се позива на закључак неуролога и судског стручњака др Горице Ђокић да је Младићево здравље озбиљно нарушено у периоду од 2013. до 2017. године.

        Основна људска права захтевају да ниједна пресуда не може да буде изречена некоме ко није способан да у процесу успешно учествује, нагласила је Младићева одбрана.

        Суђење Младићу почело је у мају 2012. година, а првостепена пресуда му је изречена у новембру 2017. године, којом је осуђен на доживотни затвор.

        Одбрана генерала Младића такође је затражила да лекар у притвору судског Механизма у Хагу - Паулус Фалке - буде оптужен за непоштовање тог суда због тога што је опструисао Младићево лечење.

        Захтев за покретање тог поступка, одбрана је поднела и против Фалкеовог неименованог заменика, те против управника судског притвора.

        Браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић у захтеву тврде да су др Фалке и сарадници „опструисали право оптуженог на приступ историји његове болести, којим би стекао праву слику о свом озбиљном здравственом стању“.

        У поднеску упућеном жалбеном већу Механизма, правног наследника Хашког трибунала, одбрана оптужује др Фалкеа и за „потенцијално несавесно лечење“.

        Све то заједно, према Младићевим браниоцима, представља „заверу за ометање правде“ односно непоштовање суда.

        Одбрана у данашњем захтеву понавља тврдњу да је др Фалке неоправдано спречио двоје лекара из Србије да прегледају генерала Младића пре него што му је, 22. новембра прошле године, Хашки трибунал изрекао казну доживотног затвора због геноцида у Сребреници и ратних злочина у БиХ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари