У Варни 4. и 5. септембра разговори о гасном хабу „Балкан“ и скраћеној варијанти Јужног тока

УЧЕСТВОВАЋЕ ПРЕДСТАВНИЦИ 17 ГАСНИХ КОРПОРАЦИЈА ИЗ СВЕТА, МЕЂУ ЊИМА И ГАЗПРОМОВИ

  • Учесницима конференције ће се обратити и Борисов, вице-премијер Томислав Дончев, министар енергетике Теменужка Петкова, и представник енергетског департамана Европске комисије Клаус-Дитер Борхард

        ПРЕГОВАРАЧИ 17 међународних гасних корпорација окупиће се у Варни, где ће 4. и 5. септембра разговарати о перспективи гасног хаба „Балкан“ који Бугарска жели да буде изграђен на њеној територији.

        Учешће на конференцији већ су потврдили, поред осталих, британска корпорација BP, аустријски OMV, немачка RWE, амерички произвођач течног гаса Texas Cheniere Energy, азербејџанска државна компанија SOCAR, руски Газпром и грчка корпорација DEPA.

        Руски гасни гигант намерава да и са бугарском владом размотри могућност довођења руског гаса до хаба „Балкан“.

        У саопштењу Гзпрома се помиње и могућност испорука по новом скраћеном гасоводу Јужни ток.

        Конференцију у Варни организује влада Бојка Борисова заједно са Европском комисијом.

        Учесницима конференције ће се обратити и Борисов, вице-премијер Томислав Дончев, министар енергетике Теменужка Петкова, и представник енергетског департамана Европске         Владимир Путин је 9. августа изјавио да ће намере - ако Бугарска жели да се врати Јужном току - бити мало и да ће „правне гаранције морати да буду као армирани бетон“. 

        Борисов је 8. августа објавио да су се Русија и Бугарска договориле да формирају радне групе за обнављање руских енергетских пројеката у његовој земљи, укључујући и Јужни ток.

        Путин се 9. августа у Санкт-Петербургу срео са турским предсендиком Реџепом Тајипом Ердоганом који је показао пуну спремност за градњу гасовода Турски ток.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари