СЕРТИЋ: Србија очекује да градња Јужног тока почне веома брзо

БЕЧУ СА КОЛЕГАМА ИЗ БУГАРСКЕ И МАЂАРСКЕ ПОТПИСАО ЗАЈЕДНИЧКУ ИЗЈАВУ О ДУНАВСКОЈ ЕНЕРГЕТСКОЈ ИНИЦИЈАТИВИ

          ПРЕДСЕДНИК Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић, који је у Бечу са председницима привредних комора Бугарске и Мађарске потписао Заједничку изјаву о оснивању Дунавске енергетске иницијативе, изјавио је да очекује да ће врло брзо почети реализација Јужног тока у нашој земљи, како је и планирано.

         Сертић је Тањугу изјавио да је уверен да ће, због интереса ЕУ и њених потреба за гасом, као и због интереса Русије да извози гас и ради наших регионалних интереса, тај пројекат бити брзо покренут и да ће и Србија ускоро кренути са реализацијом свих планираних послова на Јужном току.

         Он је истакао да је Јужни ток из економских интереса важан за Србију и земље региона, које истовремено треба да воде рачуна и о реализацији тог пројекта, али и о опредељењу наших земаља ка чланству у ЕУ и поштовању европске енергетске стратегије.

         С обзиром да је Јужни ток изазвао велике проблеме између ЕУ и Русије, јасно је да ЕУ има своју енергетску стратегију која мора да буде поштована, а Русија је с друге стране највећи извозник гаса, указао је он и додао да „без договора и заједничког интереса Јужни ток неће постојати”.

         Сертић је рекао и да је циљ енергетских форума које су пре два месеца покренуле привредне коморе Србије, Бугарске, Мађарске, а који су до сада одржани у Варни, Београду и Бечу, да се разјасне правне околности и интереси свих око Јужног тока и да се нађе заједнички интерес између Русије и ЕУ.

         Циљ тих форума је и да помогнемо решавању проблема око Јужног тока. Иако „мали играчи” у овом сукобу између ЕУ и Русије, уколико будемо по страни нећемо успети да такав пројекат реализујемо и зато је пожељно да као добри партнери учествујемо у том пројекту, казао је Сертић.

         „Од реализације Јужног тока Србији зависи много тога и са тим пројектом имали бисмо далеку већу енергетску сигурност, нова радна места и инфраструктуру, приход у буџет од наплате транзитне таксе за проток гаса тим гасоводом и развој локалних самоуправа”, рекао је Сертић, који је јуче учествовао на конференцији у Бечу посвећеној развоју енергетског тржишта централне и југоисточне Европе.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари