Жестоке борбе за последњи кварт Бахмута – Украјинци покушавају да град заобиђу са севера и југа

ПРЕДСЕДНИК ДНР ДЕНИС ПУШИЉИН: УКРАЈИНЦИ ЋЕ БАХМУТ ПОТПУНО ИЗГУБИЛИ ВЕЋ „ЗА КОЈИ ДАН“

* Борбе у граду воде „Вагнеровци“, али их Украјинци угрожавају са бокова. Јер, напредовали су (са северозапада) неколико стотина метара између Богдановке и Бахмута, а југозападно остварили продор према Клешћејевки. Руси су оба продора зауставили, на северозападу повратили неке позиције, а испред Клешћејевке држе узвишење које доминира околином

* Оснивач „Вагнера“, Јевгениј ПРИГОЖИН: „Бахмут још није заузет. Кварт Самаљот су Украјинци претворили у утврђење састављено од вишеспратница које сматрају неосвојивим. У току су тешке борбе. Зато Бахмут вероватно неће бити заузет потпуно ни сутра ни прекосутра је под контролом непријатеља само 1,28 квадратних километара“

* Украјински војници који су се вратили из Бахмута сведоче да су били у „правом паклу“. Командант украјинске 24. моторизоване бригаде ВС испричао је The New York Times: Имамо ноћне море не само због руских тенкова. Артиљеријска паљба, ракетни и авио удари не престају ни на минут. Сваки метар око нас био је под ватром"

______________________________________________________

         ЈУРИШНЕ групе „Вагнера“ потпуно су очистиле од Украјинаца Домино, најзападнији кварт Бахмута (Артјомовска). Жестоке борбе се воде још само за последње бахмутско упориште кијевске хунте Самољот.

         Пуцало се током целе минуле ноћи, а наставило од зоре 19. маја.

         Председник Доњецке Републике Денис Пушиљин изјавио је да ће Украјинци Бахмут потпуно изгубити „за који дан“, иако у борбе убацују свеже снаге. Међутим, имао је у виду само град.

         Украјинци, који су за то концентрисали знатне снаге протеклих дана, сада покушавају да продру уз северозападну и југозападну периферију Бахмута и да тако „Вагнеровцима“ зађу иза леђа.

         Већ сада их угрожавају са бокова. Јер, напредовали су (са северозапада) неколико стотина метара између Богдановке и Бахмута, а југозападно остварили продор према Клешћејевки.

         Руси су оба продора зауставили, на северозападу повратили неке позиције, а испредд Клешћејевке држе узвишење које доминира околином.

         Команда „Восток“ руске специјалне операције пребацила је појачања на оба бочна бахмутска фронта.

         Кијев и његови амерички војни диригенти не одустају од намере да и са севера и са југа заобиђу Бахмут и тако анулирају све што су Руси постигли током протеклих десет месеци.

         Оснивач „Вагнера“, Јевгениј Пригожин, овако је оценио ситуацију;

         „Бахмут још није заузет. Кварт Самаљот су Украјинци претворили у утврђење састављено од вишеспратница које сматрају неосвојивим. У току су тешке борбе. Зато Бахмут вероватно неће бити заузет потпуно ни сутра ни прекосутра. Под контролом непријатеља остаје 1,28 квадратних километара. Али, пружа жесток отпор, борба се води за сваку кућу, за сваки улаз, за ​​сваки метар територије“.

         Украјински војници који су се вратили из Бахмута сведоче да су били у „правом паклу“.

         Командант украјинске 24. моторизоване бригаде ВС испричао је The New York Times:

          „Имамо ноћне море не само због руских тенкова. Артиљеријска паљба, ракетни и авио удари не престају ни на минут. Сваки метар око нас био је под ватром".


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари