Wall Street Journal: САД се активно припремају за могући војни сукоб са Кином

АМЕРИЧКИ И ФИЛИПИНСКИ МАРИНЦИ ЗАЈЕДНО `ТРЕНИРАЈУ` НА МАЛИМ ОСТРВИМА БЛИЗУ ТАЈВАНА

* Амерички лист објавио да је највећи проблем организаторима вежбе било то што америчка и филипинска војска немају мале бродове за премештање маринаца и њихове опреме између острва, а њихова градња није почела. И посебно указао: „Кинески импресивни ракетни арсенал и дронови свих класа и величина такође изазивају забринутост“

* Средином маја је британска новинска агенција Reuters објавила да су америчка и тајванска морнарица у априлу извеле „заједничку неформалну вежбу на Пацифику“

_____________________________________________________________

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе се активно припремају за могући сукоб са Кином, објавио је Wall Street Journal. 

          Амерички лист је навео да су током маја амерички и филипински маринци у тој функцији извели вежбе на малим острвима у близини Тајвана.

          Открио је да су то биле вежбе „на тешко доступним, удаљеним местима” које су откриле многе проблеме. Јер, нека од тих острва имају авионске писте, а друга имају само мале хелиодроме. Нека „удаљена подручја“ немају ни путеве довољно широке за превоз радарских станица и ракетне батерије.

          Wall Street Journal указује да је ипак највећи проблем то што америчка и филипинска војска немају мале бродове за премештање маринаца и њихове опреме између острва. Штавише, да су планови за производњу таквих бродова одложени, а њихова изградња још није почела.

          Војни врх САД је притом свестан да су хеликоптери за Кинезе „видљивији“, а још носе знатно мање терета.

          Wall Street Journal посебно указује: „Кинески импресивни ракетни арсенал и дронови свих класа и величина такође изазивају забринутост“.

          Средином маја је британска новинска агенција Reuters објавила да су америчка и тајванска морнарица у априлу извеле „заједничку неформалну вежбу на Пацифику“.

          У ту вежбу је било укључено шест ратних бродова са обе стране, укључујући фрегате и бродове за снабдевање и подршку.

           Вашингтон и Тајпеј проширују војну сарадњу свих последњих година, а Пекинг одговара војним вежбама у близини острва.

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари