Тирана: И Србија потписала декларацију о руској „незаконитој и неоправданој агресији“

НА ФОРУМУ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ „СТРАТЕГИЈА ЕУ ЗА ЈАДРАНСКО-ЈОНСКУ РЕГИЈУ“  

       СРБИЈА је у Тирани потписала декларацију у којој се инвазија Русије на Украјину назива „незаконитом и неоправданом агресијом“.

       Хрватска, Словенија, Италија, Грчка, БиХ, Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија и Сан Марино окупили су се у понедељак на форуму у Тирани под називом Стратегија ЕУ за јадранско-јонску регију (ЕУСАИР).

       У заједничкој декларацији наведено је 25 тачака везаних за будућу међусобну сарадњу под покровитељством Европске комисије, а прва тачка била је везана за рат у Украјини.

       „Ми, представници влада (…) на најснажнији начин изражавамо жаљење због илегалне и неоправдане агресије Русије на Украјину (…). Потврђујемо своју преданост суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Украјине у оквирима њених међународно признатих граница (…)“, пише у декларацији.

       Декларација није законски обавезујући документ, њоме исказан начелни политички став земаља потписница.

       Декларација је објављена након састанка затвореног за медије у Тирани, на којем су учествовали државни секретари министарства спољних послова.

       Председник Србије, Александар Вучић, изјавио је да се Србија није придружила ни једној од 23 декларације ЕУ  против Русије.

    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари