The Washington Post: САД и њихови савезници се спремају за дуготрајни рат у Украјини

РУСИ РАКЕТАМА УНИШТИЛИ ЧЕТИРИ ВОДА БАЦАЧА «ГРАД» И ЧЕТИРИ ВОДА АМЕРИЧКИХ ХАУБИЦА М777

Амерички вишецевни

ракетни бацач HIMARS

* У Стејт департменту и у Белој кући се о томе разговарало чак и пре почетка руске специјалне операције

________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе и њихови савезници се припремају за дуготрајни сукоб у Украјини, објавио је The Washington Post.

         Према речима једног од саговорника овог гласила америчких ултралиберала, у Стејт департменту и у Белој кући се разговарало о могућности продужених непријатељстава. Чак и пре почетка руске специјалне операције, још док су медији тек почињали да извештавају о вероватноћи оружаног конфликта.

         Други званичник тврди да је повећање испорука америчког наоружања Украјини наводно усмерено на што скорије окончање непријатељстава јер Вашингтон тиме тобоже настоји да натера Москву да их прекине и да истовремено ојача позицију Кијева на мировним преговорима.

         Према речима једног званичника Стејт департмната, америчка администрација полази од чињенице да би постизање циљева Русије у Украјини било „веома лоше“ за САД, њихове савезнике и међународну заједницу.

         Сједињене Државе, као и земље ЕУ, Аустралија и Канада, након почетка руске војне операције испоручиле су Украјини неколико партија војне помоћи.

         У априлу се Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника Украјине, пожалио да ЕУ не снабдева Кијев оружјем које му је потребно и да саме испоруке предуго трају.

         Украјински председник Владимир Зеленски затражио је авионе, пројектиле и „нешто реално“ чиме би бранио земљу. Крајем истог месеца, рекао је да су га на Западу „коначно чули“ и да Украјина добија оружје које је тражила.

         Почетком јуна, америчке власти су најавиле да ће Украјини испоручити вишецевне ракетне бацаче HIMARS и друго наоружање, муницију и опрему у вредности 700 милиона долара.

         Руси су, у међувремну, високопрецизним ракетама погодили 12 ватрених положаја артиљеријских и минобацачких јединица Оружаних снага Украјине, укључујући четири вода наоружана вишецевним ракетним бацачима „Град“ и четири вода са америчким хаубицама М777.

         Истовремено су код Кременчуга и Лисичанска уништили постројења за прераду нафте и складишта горива за снабдевање украјинске војске.

           Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари