Сломила се украјинска елитна 47. бригада, Кијев се спрема за удар јужно од Бахмута

У НОЋАШЊИМ БОРБАМА ИЗМЕЂУ ОРЕХОВА И РАБОТИНА УКРИ ИЗГУБИЛИ БЕЗМАЛО 40 ТЕНКОВА И „БРЕДЛИЈА“

* Руси претпостављају да Кијев спрема моћни удар јужније од Бахмута – између Клешћејевке и Курдјумовке. А ако успеју да прођу – можда и према већем и важнијем Торецку. На фронт око Бахмута су прошле и претпрошле ноћи пребацили најмање 4 свеже механизовване бригаде.Најмање једна од њих је из стратешке резерве украјинске врховне команде, са наоружањем какво је имала на запорошком фронту (током три дана борби) разбијена 47. механизована

* На железничку станицу Константиновке, значајног града који је нешто југозападно од Бахмута, прошле ноћи стигло више од 20 Леопарда

* Коментатор CNN Фред Плејтген: САД су узнемирене уништавањем немачких тенкова Леопард и америчких Бредлија у Украјини. У војном врху у Вашингтону нису очекивали масовно уништавање елитне западне ратне технике за само неколико дана

* „Чеше“ се већ и шеф немачког војног концерна Рајнметал Армин Папергер који производи Леопарде, али он засад само признаје да Украјинци губе и његове тенкове, иако у Кијеву о томе ћуте 

__________________________________________________

          ЗАПАД, који је и финансира (издржава) и наоружава, не дозвољава Украјини да обустави самоубилачку контраофанзиву.

          И прошле ноћи су Укри – од 23:00 9. јуна до пола 4 10. јуна – поново нападали на запорошком фронту између Орехова, Мале Токмачке и Работина, са амбицијом да продру према Токмаку и Црном мору.

          За само четити и по сати борби, а за то време су нападали у два таласа - остала без девет тенкова (4 су немачки Леопарди. Преко 10 је оштећено.

          Плус: најмање 13 америчких оклопних борбених возила пешадије Бердли (још најмање 5 је оштећено).

          Све ово је за само неколико сати борби изгубила елитна украјинска 47. бригада, а то је већи део западне технике којом је била наоружана.

          Изгубила је и толико војника (погинули и рањени) да је минуле ноћи престала да постоји као ударна сила.

          Њени губици су укључени – како је рекао портпарол Министарства одб ране РФ генерал-потпуковник Игор Конашенков - у бројку „300 за само 24 сата и само на заопорошком и јужнодоњецком фронту“.

          У главној улози са руске стране опет су били 201. пук и чета 42. дивизије наоружана дроновима. Извиђачким, ударним и камиказама.

          Једнако важну улогу одиграли су руски системи за електронско ратовање који нису дали да стигне до фронта огромни рој украјинских камиказе-дронова.

          Од јутрос је у запорошком троуглу Орехов-Токмак-Пологи тихо.

          Нејасно је да су украјинске снаге добиле наредбу да осустану или се само прегрупишу и „лижу ране“.

          Зато је све извесније да ће Укри појачати ударе на фронт око Бахмута где су прошле и претпрошле ноћи пребацили најмање 4 свеже механизовване бригаде.

          Најмање једна од њих је из стратешке резерве украјинске врховне команде, а са наоружањем какво је имала на запорошком фронту (током три дана борби) разбијена 47. механизована.

          У сваком случају на железничку станицу Константиновке, значајног града који је нешто југозападно од Бахмута, стигло је прошле ноћи више од 20 Леопарда.

          Руси претпостављају да Кијев спрема моћни удар јужније од Бахмута – између Клешћејевке и Курдјумовке. А ако успеју да прођу – можда и према већем и важнијем Торецку.

          Украјински порази, наравно, нимало не радују у западној антируској коалицији.

          Коментатор CNN Фред Плејтген рекао је да су САД узнемирене уништавањем немачких тенкова Леопард и америчких Бредлија у Украјини и да ни у војном врху у Вашингтону нису очекивали масовно уништавање елитне западне ратне технике за само неколико дана.

          „Чеше“ се већ и шеф немачког војног концерна Рајнметал Армин Папергер који производи Леопарде који засад само признаје да Украјинци губе и његове тенкове, иако у Кијеву о томе ћуте.

          Коментаришући обећања ЕУ да ће Кијеву доставити милион артиљеријских граната у року од годину дана, Папергер је напоменуо да то обећање може бити испуњено само ако их „европске армије обезбеде из својих залиха“.

           Папергер је чак упозорио да ће проћи десетак година пре него што буду попуњена сва европска складишта муниције која убрзано празни рат у Украјини.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари