Орбан желео да од Путина чује да ће рат у Украјини бити брзо завршен и признао да је - обесхрабрен

НАГЛАСИО ДА ЋЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ ДЕЛОВАТИ ИМАЈУЋИ НА УМУ СВЕ ШТО МУ ЈЕ РУСКИ ЛИДЕР РЕКАО

* Виктор ОРБАН је јавним, међутим учинио, само ово и оволико: „Биће важно да радимо на мађарско-руској сарадњи у области енергетике и другим привредним областима“

* Орбан је, у најмању руку, регистровао Путинов одговор на изјаву Џоа Бајдена да Европа треба да се обједини са Америком и да га заједно „задаве“: „Не ради се о мени лично. А руске интересе је немогуће задавити и згазити. И амерички председник и политичка елита САД треба да науче да поштују друге. Добро би им дошла наша пословица: Учи док си жив!“ Није довољно да се свима око себе протоколарно смешкају и све тапшу по рамену“

_______________________________________________________

         МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан признао је након састанка са Владимиром Путином у Пекингу да га није нимало охрабрио поглед руског лидера на шансе за прекид ватре у Украјини.

         Нагласио је да су „за Мађаре и целу Европу најважнија питања окончања прилива избеглица, санкција и непријатељстава у суседству“. И признао:

         „Одговор који сам добио од руског председника није био, благо речено, охрабрујући“.

         Потврђујући Путинову пекиншку оцену да је мађарски премијер један од ретких европских политичара који уме да своје интересе брани упорно, доследно и тактично, Орбан је нагласио да ће и он и његова земља у наредним месецима деловати „имајући на уму“ све што је он од председника РФ чуо поводом рата у Украјини и судара Москве и Запада поводом ње.

         Јавним је учинио, међутим, само ово и оволико:

         „Биће важно да радимо на мађарско-руској сарадњи у области енергетике и другим привредним областима“.

         Орбан се на то није освртао, али је, у најмању руку, регистровао овај Путинов одговор на изјаву Џоа Бајдена да Европа треба да се обједини са Америком и да га заједно „задаве“:

         „Не ради се о мени лично. А руске интересе је немогуће задавити и згазити. И амерички председник и политичка елита САД треба да науче да поштују друге. Добро би им дошла наша пословица: Учи док си жив!“

         У истом контексту је указао да се САД свима око себе протоколарно смешкају и све тапшу по рамену, али да је много важније реално поштовање других људи, земаља и народа:

          „Ради се о узимању у обзир њихових интереса. И тада неће бити потребе да се било ко задави или згази“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари