Орбан: Нећемо Сједињене европске државе, јадни Украјинци не могу победити без уласка НАТО у рат

МАЂАРСКИ ЛИДЕР ПОЗВАО ЕУ ДА СА МОСКВОМ ЗАКЉУЧИ СПОРАЗУМ О ЕВРОПСКОЈ БЕЗБЕДНОСТИ

* На економском форуму у Катару рекао: „Имајући у виду да НАТО није спреман да пошаље војску у Украјину, очигледно је да јадни Украјинци немају могућности да побједе. Зато - уместо увлачења у рат - треба зауставити ескалацију и залагати се за мировне преговоре

* Виктор ОРБАН посебно нагласио да је руска државна корпорација Росатом поуздан партнер Мађарске и изразио очекивање да ће у сарадњи са њом Будимпешта добити нове блокове нуклеарне електране Пакш: Већ 60 година на територији Мађарске функционише нуклеарна електрана, направљена по руској технологији, која и даље добро функционише. Руси су увек били поуздани партнери. Желимо да проширимо ту нуклеарну електрану“

_____________________________________________________

          УКРАЈИНА не може да победи на фронту без директног учешћа снага НАТО-а и зато уместо ескалације сукоба треба прећи на његово мирно решавање, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

          - Имајући у виду да НАТО није спреман да пошаље војску, очигледно је да јадни Украјинци немају могућности да победе. Моје виђење, које сам увек сугерисао, јесте да уместо покушаја још јачег увлачења у рат, треба зауставити ескалацију и залагати се за мировне преговоре - поручио је Орбан, говорећи на економском форуму у Катару.

          Орбан је претходно изјавио да земље Европе "као месечари на крову" стално балансирају на ивици рата с Русијом.

          Посебно је нагласио да Европа треба да закључи с Русијом споразум о будућности европске безбједности.

          - Наравно, са Москвом треба да потпишемо споразум о будућности европске безбедности - рекао је Орбан, у Катару.

          Мађарски лидер је истакао да постоје два приступа томе како ће изгледати будућност у Европској унији.

          Према једном, у Бриселу желе да створе "сједињене европске државе", а бројне земље, укључујући Мађарску, залажу се за проширење националних надлежности земаља чланица.

          Орбан је раније, 14. априла, оценио да је Украјина финансијски непостојећа држава и чим САД и европске земље престану да је подржавају - сукоб ће бити готов.

          Навео је да ЕУ троши десетине милијарди долара на одржавање Украјине и да то не може да траје у недоглед.

          Посебно је нагласио да је руска државна корпорација Росатом поуздан партнер Мађарске и изразио очекивање да у сарадњи са њом Будимпешта добити нове блокове нуклеарне електране Пакш.

          Указао је да већ 60 година на територији Мађарске функционише нуклеарна електрана, направљена по руској технологији, која и даље добро функционише:

           „Руси су увек били поуздани партнери. Желимо да проширимо ту нуклеарну електрану“.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари