Миршајмер: Од Украјине ће нешто остати само ако престане да буде упориште Запада против Русије

ПРИЗНАТИ АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: ПРЕТИ ЈОЈ ГУБИТАК ТЕРИТОРИЈА НА ИСТОКУ И ПРЕТВАРАЊЕ У ПРОПАЛУ ДРЖАВУ

* Џон МИРШАЈМЕР: „Руси сада покушавају да униште Украјину тако да остатак буде толико слаб да или неће моћи да уђе у НАТО, или ће то, ако успе, постати више проблем за алијансу него предност... Руси се неће задовољити мањим!

__________________________________________________________

         ЈЕДИНИ спас за Украјину је да престане да буде упориште Запада против Русије, односно – да постане неутрална – овако је њену будућност оценио познати амерички политиколог Џон Миршајмер.

         Нагласио да ће судбина Украјине, у супротном бити незавидна:

         „Прети јој да постане пропала држава која ће изгубити већи део територије на истоку, а њена привреда ће бити уништена“.

         Миршајмер је додатно указао:

         „Руси сада покушавају да униште Украјину тако да остатак буде толико слаб да или неће моћи да уђе у НАТО, или ће то, ако успе, постати више проблем за алијансу него предност“.

         У наставку је додатно прецизирао своју кључну тезу:

         „Верујем да је једини излаз из овог рата и једини начин да се створи било какав привид стабилности у Европи да се Украјина претвори у неутралну државу, да напусти жељу да постане западно упориште на границама Русије. Руси се неће задовољити мањим! Стога, ако желимо да окончамо овај сукоб, морамо да идемо ка неутралној Украјини“.

Џон Џозеф Миршајмер

         Миршајмер је 1993. писао да је Кијев требало да сачува нуклеарни арсенал на територији Украјине, а и да би било добро да то оружје има и Немачка јер би гарантовало стабилнији мир на планети.

         Тадашњу одлуку Украјине о одустајању од нуклеарног арсенала тада је назвао грешком.

         Али, већ 2014. објавио је чланак у часопису Foreign Affairs под насловом „Зашто је за украјинску кризу крив Запад. Либералне илузије су испровоцирале Путина“.

         У том тексту је оштро критиковао америчку политику према Русији након Хладног рата.

          Џон Џозеф Миршајмер је рођен у Њујорку 1947. године. Професор на Универзитету у Чикагу, стручњак је за међународне односе.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари