Европосланица Конечна: Санкције против Русије «убијају» и Чешку и ЕУ у целини

«УБЕЂИВАЛИ СУ НАС ДА РУСИЈА НЕЋЕ МОЋИ ДА ОДОЛИ САНКЦИЈАМА, САДА ВИДИМО ДА ЈЕ ТО БИЛА ЛАЖ»

Катержина Конечна

* Ми и даље купујемо руске ресурсе, сада не директно, већ преко трећих земаља, на пример - преко Индије. Очигледно је да је пропао план изолације Русије. Он је увек и био осуђен на пропаст

* САД имају интерес да финансирају НВО и аналитичке центре у Чешкој. Очигледан пример је аналитички центар «Европске вредности» чији је највећи спонзор амерички Стејт департман. Године 2021. удео њиховог финансирања био је 31 посто, 7 процената давао је USAID, 3 посто Центар за међународно приватно предузетништво, око једног процента центар добија од натовске Политике за јавну дипломатију и 1 посто од америчке амбасаде у Прагу. Али, то нису једини амерички спонзори или спонзори повезани са САД

* Расуђивати о миру, бити против политике САД и НАТО, па и било каква критика сурове владине политике, код нас се класификује као руска пропаганда, а то жигосање може бити настављено и у будућности с циљем да се из јавне дискусије искључи било какво друго мишљење

* Економска ситуација може се због санкција још више погоршати. У порасту је социјални шовинизам пошто мржња према етничким мањинама, таквим каква ја руска, постаје норма. Сасвим недавно наш председник је изјавио да руске држављане, који живе на Западу, треба да прате службе безбедности и као пример такве контроле навео однос САД према грађанима Јапана током Другог светског рата

___________________________________________________________

          ПОСЛАНИК Европског парламента из Чешке Републике и члан Комунистичке партије Бохемије и Моравије - Катержина Конечна (Kateřina Konečná) -  дала је интервју немачком порталу Neulandrebellen.

             Разговор је водио Tom J. Wellbrock, а Конечна је рекла да страхује да ће се економска и социјална ситуација у њеној земљи и ЕУ даље погоршавати. А и да  постоји реална опасност да ограничења слободе медија и говора, која су дошла са ратом у Украјини, неће нестати сама од себе, штавише – да могу бити знатно проширена.

          * Како се на Чешку одражава актуелна економска криза у Европи?

          Економска криза се посебно акутно осећа у Чешкој јер је наш садашња влада у значајној мери за њу крива због своје некомпетентности. Када наша влада спроводи политику која заиста може да помогне у борби са последицама или чак узроцима кризе, она то чини с великим закашњењем, а у најбољој случају посеже за полумерама.

          На пример, порез на добит несумњиво да је добра мера, али када ју је наша влада увела она је била апсолутно бескорисна. Већина мера које влада усваја није усмерена на ефикасну борбу са кризом, као на пример, бескрајан низ буџетских ограничења која се уводе без посебног промишљања и разлога. Власти ретко са синдикатима и локалним властима расправљају о политици која би влади могла да обезбеди повратну спрегу.  

          На крају, имамо скоро највишу инфлацију у ЕУ, најбржи пад реалних зарада, наставак повећања пензионог стажа у Унији и највише цене електричне енергије у Европи. Већина породица и неке категорије грађана принуђени су да због раста цена ограниче трошкове за приоритетне животне намирнице. Истина, последице кризе су ужасне, а некомпетентност владе, која пребацује кривицу за своје неуспехе на саму кризу, чини ту кризу још деструктивнијом.  

          * Да ли економске санкције против Русије одговарају националним интересима Чешке?

          Поштено речено – не. Генерално мислим да не одговарају ни интересима Европске уније. Наносе штету нашој привреди и при томе не доносе никакве резултате. Почетком инвазије на Украјину естаблишмент је покушао да нас убеди да руска привреда и војна машинерија неће моћи да се супротставе санкцијама. Сада видимо да је то била лаж.

          Санкције дотичу само обичне људе, како Русе тако и Европљане, али не и руску елиту. Ми и даље купујемо руске ресурсе, сада не директно, већ преко трећих земаља, на пример - преко Индије. Очигледно је да је пропао план изолације Русије. Он је увек и био осуђен на пропаст.

          Раст цена због санкција, наравно, заоштрава економску кризу и чини још мање вероватном могућност преговора о прекиду оружаног сукоба у Украини, што мора бити наш коначан циљ. Међутим, наравно, руска инвазија у Украјину и санкције нису једина покретачка снага ове кризе, проблем има далеко већи структурни карактер, а његов корен је у функционисању либерализованог енергетског тржишта.

          * Зашто су неке европске државе (Словачка, Пољска и Мађарска) одлучиле да забране увоз житарица из Украјине, њихову прераду и продају? Сматрате ли да и Чешка треба да поступи на сличан начин?

          Забрану испорука житарица из Украјине објашњавају два основна разлога. Први, то је страх од ниских цена житарица и друго како ће то одразити на домаће фармере. Када у ЕУ стижу релативно јефтине житарице, локални фармери нису конкурентни због виших цена житарица из наше производње. То уништава нашу пољопривреду јер доводи у питање постојање наших фармера. А ако они буду принуђени да прекину производњу житарица због јефтиније украјинске алтернативе, то може довести до повећања прехрамбене зависности Европе.

          Други проблем везан је за присуство пестицида у украјинским житарицама који су забрањени у ЕУ, али дозвољени у Украјини. То ће довести до повећања ризика по здравље становништва. Из оба наведена разлога као и због тога што је украјинско жито првобитно било намењено афричким земљама, којима је преко потребно али је завршавало у Европи, ја бих заиста размотрила забрану увоза ових житарица у Чешку Републиу. Ни под којим околностима Европска унија не треба да врши принуду на своје државе чланице да увозе житарице из Украјине јер је то и грубо кршење националног суверенитета.

          * Какав утицај америчке невладине организације имају на аналитичке центре у Чешкој Републици и како се рефлектује на привредну и политичку сферу?

          САД имају интерес да финансирају невладине организације и аналитичке центре у Чешкој. Очигледан пример је аналитички центар «Европске вредности» чији је, без обзира на назив, највећи спонзор је амерички Стејт департман. Године 2021. удео њиховог финансирања био је 31 посто, 7 процената давао је USAID, 3 посто Центар за међународно приватно предузетништво, око једног процента центар добија од натовске Политике за јавну дипломатију и 1 посто од америчке амбасаде у Прагу. Али, то нису једини амерички спонзори или спонзори повезани са САД.

          Више од 50 посто средстава долази из Европе, а значајан допринос дају Канада и Тајван.

          Они без штрецања бране америчку спољну политику, лобирају прекид трговинских веза са Русијом и Кином, жестоко се оријентишу на трговину Тајвана са Западом, забрањују TikTok на телефонима државних службеника, чак се залажу да ЕУ напусти нуклеарни споразум са Ираном, исто као што су то учиниле САД.

          Данас видимо и како се снажно испољава њихов утицај у односима са Кином. Када је актуелни председник нашег Представничког дома Маркета Пекарова Адамова посетила Тајван, који Чешка узгред не признаје, отворила је у Тајпеју «Чешки хаб» који је формиран да служи као место за локалне сусрете чешких и тајванских бизнисмена, али и за владине и невладине организације из Чешке и Тајвана.

          У последњим изјавама других високих чешких званичника такође примећујемо агресивнији и интернационалистичкији став у односу на Кину, видимо да се крши званично признати курс «једне Кине». Све то подстиче невладин сектор, кога финансирају САД, да зна што је у овом моменту њихов приоритетни правац. Зато уопште не желим да потценим утицај који невладине организације, које финансирају Американци, имају на чешку политику и доношење одлука.

          * Да ли на Чешку утиче прилив избеглица из Украјине? Који проблеми настају у процесу интеграције избеглица у чешко друштво? Како их Чеси доживљавају?

          Мислим да су чешки грађани са избеглицама током украјинске миграционе кризе испољили највиши ниво солидарности у Европској унији. Ипак, тада је чешка влада кренула у кресање социјалних давања, реална плата пала је више него у било којој држави ОЕСД-а, а ниво инфлације био је и остао један од највиших у Европској унији. Ова реалност на крају је довела до тога да грађани смањују спремност да помажу избеглицама. За овакав развој догађаја крива је влада Петра Фиале.

          * Шта нам можете рећи о гласинама да је због недостатка потребних мера епидемиолошке контроле у Чешкој и другим државама дошло до ширења туберкулозе?

          Тужна је реалност да су се болести, које су некада биле готово искорењене у Централној Европи, поново појавиле у овом делу света па и у Чешкој. Експерти сматрају да је миграција разлог – али не и једини – што се у нашој земљи поново појављују проблеми везани за здравље. На жалост, туберкулоза није једино обољење.

          * Које дугорочне последице може да изазове сукоб у Украјини за Чешку Републику?

          Чак и у наше време рат може да се користи за цензурисање свега што у јавном мњењу није у складу са ставовима владе. Забрањени су медији који су повезани са Русијом, па је зато код нас ограничена слобода штампе али и слобода говора. Постоји реална опасност да ова ограничења неће нестати сама од себе, штавише - могу бити знатно проширена.

          Расуђивати о миру, бити против политике САД и НАТО, па и било каква критика сурове владине политике, класификује се као руска пропаганда, а то жигосање може бити настављено и у будућности с циљем да се из јавне дискусије искључи било какво друго мишљење.

          Економска ситуација може се због санкција још више погоршати. Примећујемо да расте социјални шовинизам пошто мржња према етничким мањинама, таквим каква ја руска, постаје норма. Сасвим недавно наш председник је изјавио да руске држављане, који живе на Западу, треба да прате службе безбедности и као пример такве контроле навео однос САД према грађанима Јапана током Другог светског рата.

          Тренутно у САД на однос према јапанским цивилима, које су тада слали у логоре, гледају као на кршење људских права и срамотни део своје историје, а такво америчко понашање импресионира неке представнике елите код нас.

          Наравно, постоји још и питање исправне итнеграције избеглица из Украјине. Наша спољна политика, а то се тиче целе ЕУ, не само Чешке, удаљује нас од трећих земаља, које покушавамо да подстакнемо да прихвате санкције против Русије. Ово је рат и он је, као и сваки рат, негативан за целу земаљску куглу, зато је наш циљ да инсистирамо на преговорима, на обустављању ратних дејстава и мирном решаавању конфликта у Украјини.

          (http://neulandrebellen.de/)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари