Британија означила Русију као главну претњу, а Кину као – главни изазов

ВЛАДА РИШИЈА СУНАКА УТВРДИЛА ОБНОВЉЕНУ ОДБРАМБЕНУ И СПОЉНОПОЛИТИЧКУ СТРАТЕГИЈУ

Чарлс Трећи и Риши Сунак

* У текст Стратегије унели: „Први и најважнији приоритет је супротстављање фундаменталном ризику за европску безбедност са стране Русије“

* Стратегија рачуна са додатних 5 милијарди фунти за обнављање залиха најважније муниције, модернизацију нуклеарног арсенала Уједињеног Краљевства и финансирање следеће фазе програма подморница АУКУС

________________________________________________________

          OБНОВЉЕНА британска одбрамбена и спољнополитичка стратегија као главни приоритет означава супротстављање руској геополитичкој претњи европској безбедности.

          Ово су заједнички саопштили кабинет британског премијера Ришија Сунака и Министарства спољних послова.

          У том документу се додатно указује:

          „Први и најважнији приоритет је супротстављање фундаменталном ризику за европску безбедност са стране Русије“.

          Овоме се додаје да је ситуација у Украјини повећала могуће ризике и негативне последице „по безбедност и добробит Британаца“.

          Стратегија рачуна са додатних 5 милијарди фунти за обнављање залиха најважније муниције, модернизацију нуклеарног арсенала Уједињеног Краљевства и финансирање следеће фазе програма подморница АУКУС.

          Посебна тачка су мере за јачање економске безбедности и технолошких способности Британије „у суочавању са претњама из Кине“.

          „Велика Британија ће прилагодити свој приступ Кини како би одговорила на епохални изазов који представљају војне, финансијске и дипломатске активности Комунистичке партије Кине које изазивају све већу забринутост“.

           Сунак намерава да повећа војне издатке до 2,5 одсто британског БДП-а. Али, тек иза 2025-те.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари