Борељ позвао на формирање европских оружаних снага

НАВОДНО НЕ БИ БИЛЕ СУПРОТСТАВЉЕНЕ НАТО, НЕГО БИ – ОЈАЧАЛЕ ЗАПАДНУ ВОЈНУ АЛИЈАНСУ  

* Турски председник Реџеп Тајип Ердоган тврди да пројекат стварања оружаних снага ЕУ не може да се спроведе, да је „немогућ”

_____________________________________________________________

         ЕВРОПСКОЈ унији је потребна европска војска да би осигурала сопствену безбедност, објавио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

       „Ново безбедносно окружење показује да ЕУ мора преузети више одговорности за сопствену безбедност. Да бисмо то урадили, потребне су нам модерне и компатибилне европске оружане снаге, које ће имати већи спектар и које ће настојати да изграде своје капацитете и снаге“, навео је Борел.

       Према његовим речима, земље ЕУ треба да раде у три главне области:

       „Прва је рад на борбеној готовости трупа, укључујући и попуну залиха. Друга: повећање постојећих војних способности у наредних пет година, са фокусом на недостацима нагомиланим у прошлости, као што су капацитети за стратешку подршку, модернизација ПВО, сајбер и свемирске способности. Трећа: заједнички развој тенкова, онемогућавање приступа (А2/АД) и свемирски мониторинг“. 

       Борељ је нагласио да је „дошло време да европска одбрана крене напред”:

       „Морамо да ојачамо европску одбрамбену индустријску базу и да обезбедимо неопходне војне капацитете. Да можемо да се заштитимо, да тиме ојачамо НАТО и да боље подржимо наше партнере када је то потребно“.

       У октобру 2021. турски председник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да пројекат стварања оружаних снага ЕУ не може да се спроведе, да је „немогућ”.

       Раније тог месеца, амерички и француски председници Џо Бајден и Емануел Макрон позвали су на јаче стратешко партнерство ЕУ и НАТО.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари