Bloomberg: Одустајање од руског гаса Европу већ коштало трилион долара

ЗЕМЉЕ ЕУ ЋЕ ЈОШ ВЕЋЕ ПРОБЛЕМЕ СА ГАСОМ ИМАТИ 2023, А У „ТУНЕЛУ“ ЋЕ БИТИ БАР ДО 2026.

* За ову грејну сезону су наштековале горива у вредности 104,8 милијарди долара. Тренутни трошкови су приближно двоструко већи од укупног износа финансијске помоћи Сједињених Држава Украјини

___________________________________________________________

         ОДУСТАЈАЊЕ од руског гаса због Украјине већ је коштало Европу безмало трилион долара – објавила је америчка новинска агенција Bloomberg.

         У наведену суму је урачунала повећане цене струје за европске компаније и потрошаче.

         Истовремено, према прогнози агенције, енергетска криза великих размера тек је на самом почетку не само зато што ће, по завршетку зимског периода. складишта гаса у ЕУ бити празна.

         Bloomberg  прогнозира да ће напета ситуација са снабдевањем Европе течним природним гасом трајати најмање до 2026. године, када ће Катар и САД моћи да повећају производњу угљоводоника.

         Бен Меквилијамс, експерт бриселског труста мозгова Bruegel, указао је 4. новембра да су европске земље већ потрошиле огромну количину новца на пуњење складишта гаса због одбијања руског горива.

         Наштековале су резерве горива у вредности 104,8 милијарди долара.

         Тренутни трошкови су приближно двоструко већи од укупног износа финансијске помоћи Сједињених Држава Украјини.

         Нето губитак немачке енергетске компаније Uniper за девет месеци ове године - због смањења испорука руског гаса - износи скоро 40 милијарди евра.

         Међународна агенција за енергију је објавила да би се Европа могла суочити са несташицом гаса већ до почетка грејне сезоне 2023-2024.

         ЕУ ће у 2023. недостајати до 30 милијарди кубних метара течног гаса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари