Блинкен позвао Пекинг да се поводом посете Пелоси Тајвану „понаша одговорно“

МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЋЕ КОМПРОМИСНА ФОРМУЛА БИТИ: ЊЕНО ЗАДРЖАВАЊЕ У АЕРОДРОМУ ТАЈПЕХА

* Источна команда Кинеске армије објавила је да ће "сахранити" непријатеља који изврши инвазију на земљу

__________________________________________________________

       ПЕКИНГ мора да се понаша одговорно и да не подиже тензије ако председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван.

       Ово је изјавио амерички државни секретар Ентони Блинкен. И нагласио:

        „Ако спикер Представничког дома одлучи да посети Тајпех, а Кина покуша да створи неку врсту кризе или на други начин повећа тензије, то ће бити у потпуности одговорност Пекинга“, рекао је он.

       Према његовим речима, амерички Конгрес је независна структура, па ће Пелоси сама донети одлуку хоће ли посетити острво, која Кина сматра својим, или неће.

       Блинкен је такође рекао да се Вашингтон „нада одговорном понашању Пекинга“.

       Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће, истакао да се САД плаше да би Кина могла да предузме кораке који ће довести до кризе.

       Кинески лист South China Morning Post објавио је да би посета Пелоси Тајвану могла бити ограничена на њен боравак у транзитној зони аеродрома.

       Према речима бившег званичника Пентагона Дру Томпсона, посета Пелоси биће представљена као незванична.

       Он верује да би њено кратко заустављање (у Тајпеху) на путу из Малезије могло задовољити Пекинг.

       Источна команда Кинеске армије објавила је да ће "сахранити" непријатеља који изврши инвазију на земљу и приказала видео-снимак војних вежби.

       „Срећемо се са непријатељем потпуно наоружани, поштујући наређења, идемо у борбу. Закопајте све непријатеље који учествују у инвазији. Напред у заједничку победу!“ – објавила је та команда на кинеској друштвеној мрежи Веибо.

       Уз објаву је приложен и снимак на којем су у приправности моторизоване јединице, маринци и борбени авиони. Осим тога, видео приказује лансирање балистичких пројектила, паљбу авијације, артиљерије и бродова.

       У последњем делу приказано је искрцавање ваздушно-десантне јединице из транспортног авиона И-20, плус - јуриш кинеских маринаца на обалу.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари