Банка Енглеске за Британце има само лоше и суморне прогнозе

ОГЛАСИЛА СЕ САМО ДАН НАКОН СМРТИ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ

* Финансијски аналитичар америчке новинске агенције Bloomberg Маркус Ешворт назвао је ту прогнозу „необично апокалиптичном“. Оно што Банка Енглеске није смела да каже изнела је америчка инвестициона банка Голдман Сакс, према којој ће инфлација у Великој Британији достићи 22,4 одсто у 2023. години, рачуни за струју за британска домаћинства ће порасти за 80 одсто у наредним месецима, а Британски БДП ће пасти за 3,4%

* Британцима је прописано да храну спремају после 20 часова. Уводи се забрана коришћења веш-машина, машина за прање судова и пећница од 14 до 20 часова. Пабови ће морати да гасе светла у 21:00, а последње поруџбине ће се примати у 20:30.

* Пре 60 година (1962-ге) свет је облетела фраза Дина Ачесона, тадашњег државног секретара САД: «Британија је изгубила империју а није пронашла своју нову улогу у свету». Последње године показују да може напустити и круг водећих светских држава

________________________________________________________

         Аутор: Владимир ПРОХВАТИЛОВ, Академија за реалну политику

       ДАН након смрти краљице Елизабете II, Банка Енглеске запрепастила је Британце крајње суморним погледом на будућност националне привреде.

       Финансијски аналитичар америчке новинске агенције Bloomberg Маркус Ешворт назвао је ту прогнозу „необично апокалиптичном“, пошто Банка Енглеске очекује да ће инфлација ове године достићи 13,3 одсто, а да ће ионако  високе цене порасти за још 10 одсто.

       Прави шок је, сматра Ешворт,  дугорочна прогноза рецесије, према којој две године неће бити привредног раста, а бруто домаћи производ ће опасти за више од 2%.

       Банка Енглеске такође очекује да ће незапосленост порасти за још две трећине са садашњих 3,8%.

       Најгоре од свега, уверен је Ешворт, јесте то што је Банка Енглеске одустала од даљих прогноза, не желећи, како се претпоставља, да подстиче панику на финансијским тржиштима.

       Оно што Банка Енглеске није смела да каже изнела је америчка инвестициона банка Голдман Сакс, према којој ће инфлација у Великој Британији достићи 22,4 одсто у 2023. години, рачуни за струју за британска домаћинства ће порасти за 80 одсто у наредним месецима, а британски БДП ће пасти за 3,4%.

       Голдман Сакс је такође навео да ће Велика Британија ући у рецесију у четвртом кварталу ове године: „Економски пад који је започео наставиће се најмање у првој половини 2023.

       Велика Британија постаје најслабија чланица Г7.

       По процени ММФ, наредне године ће имати најспорији раст међу земљама Г7.

       Амбициозне намере нове премијерке Лиз Трас, која планира да смањи овлашћења Банке Енглеске, де факто је лишивши независности, само појачавају забринутост инвеститора за економску стабилност земље.

       Трас је рекла да су ово "економска времена без преседана" и да "уобичајена економска стратегија" не функционише.

       Предложила је ревизију мандата Банке Енглеске, укључујући радикалну промену принципа управљања дугом земље.

       Навела је такође могућност повећања циљане инфлације везано за новчану масу или номинални БДП.

       Ако се ове намере новог премијера остваре, почеће, како тврди Гордон Шенон, портфолио менаџер TwentyFour Asset Managemen, распродаја државних обвезница и фунти.

       Међутим, одлив капитала из Магловитог Албиона је већ почео и могао би да буде катастрофалан.

       „Британски инвеститори масовно повлаче новац из инвестиционих фондова“, објавио је `мегафон` лондонских банкара City A.M.:

       „Само у јулу су повукли 416 милиона фунти. Укупан износ повучених средстава од почетка 2022. премашио је 2 милијарде фунти. А током истог периода прошле године су улагања у капитал износила више од 11 милијарди фунти. Овакав одлив капитала сугерише да инвестициони фондови сада доживљавају најгора времена од 2016. године, када су на финансијско тржиште негативно утицали референдум о Брегзиту и амерички председнички избори. Све ово значи да ће Британци у наредним годинама постајати све сиромашнији. А капитал бежи због колапса фунте. Уједињеном Краљевству прети права деиндустријализација».

       Због поскупљења струје, 60 одсто британских фабрика могло би да обустави рад, преноси америчка новинска агенција Bloomberg, позивајући се на MakeUK, федерацију британских произвођача.

       По подацима Standard & Poor's Global,  индустријски сектор Велике Британије већ је у паду.

       Тренутно 13% фабрика скраћује радно време или избегава вршне периоде потрошње електричне енергије, док 7% гаси производњу за дуже време.

       Пошто ће се, према прогнозама финансијских аналитичара, економска ситуација у земљи у наредне две године само погоршавати, британски индустријалци ће морати да `конзервирају` фабрике за цео преиод, а

да ли ће потом моћи да их оживе - велико је питање.

       Живот у Уједињеном Краљевству постаје, благо речено, непријатан.

       Борба за штедњу струје за многе буквално постаје борба на живот и смрт.

       Британцима је прописано да храну спремају после 20 часова. Уводи се забрана коришћења веш-машина, машина за прање судова и пећница од 14 до 20 часова. Пабови ће морати да гасе светла у 21:00, а последње поруџбине ће се примати у 20:30.

       Пре 60 година (1962-ге) свет је облетела фраза Дина Ачесона, тадашњег државног секретара САД: «Британија је изгубила империју а није пронашла своју нову улогу у свету».

       Последње године показују да може напустити и круг водећих светских држава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари