Бајден: Путинова операција у Украјини за Америку је искушење за векове унапред

АМЕРИКАНЦЕ ПОЗВАО НА ЗБИЈАЊЕ РЕДОВА РАДИ ПАРИРАЊА КИНИ

* Џо Бајден је у погишњој посланици нацији и Конгресу исијавао оптимизам, не пропустивши да изговори: „Америка преокренула тренд губљења утицаја у свету и у најбољој је форми за последњих неколико деценија да се такмичи са Кином или било којом другом силом“

* Украјинском режиму обећао да ће САД  подржавати онолико дуго колико буде потребно

______________________________________________________

         ЏО Бајден је руску специјалну војну операцију (СВО) у Украјини назвао „искушењем за векове унапред”.

         И ​​за Сједињене Државе и за цео свет.

         Амерички председник је овако наступио пред Представничким домом и Сенатом Конгреса САД у годишњој посланици „о стању нације“.

         Бајден је – у говору у којем је Владимира Путина поменуо четири пута, а Русију једном – изнео очекивање да ће све основне политичке снаге САД остати и даље јединствене у супротстављању руској специјалној војној операцији и у подржавању Украјине.

         У једном моменту се обратио украјинској амбасадорки у Вашингтону Оксани Маркаровој, оценивши да она „ представља не само своју земљу, већ и храброст свог народа“, и обећао:

         „Подржаваћемо вас колико год буде потребно“.

         У наставку је рекао:„Наша земља ради на томе да обезбеди више слободе, више достојанства и више мира, не само у Европи већ свуда... САД ујединиле НАТО и изградиле коалицију за супротстављање руској специјалној војној операцији у Украјини“.

         И похвалио себе и своју администрацију:

         „Ми смо водили друге за собом. Ујединили смо НАТО и створили глобалну коалицију. <...> Били смо заједно са украјинским народом... Да ли ћемо и даље подржавати наше најосновније принципе? Хоћемо ли подржавати суверенитет? Хоћемо ли подржати право народа да живе без тираније? Хоћемо ли се залагати за демократију? Сада, годину дана касније (са претходним обраћањем Конгресу и нацији Бајден је наступио недељу дана након почетка СВО) - знамо одговор. Да, хоћемо!“

         Бајден је, иначе, исијавао оптимизам, не пропустивши да изговори:

         „Америка преокренула тренд губљења утицаја у свету и у најбољој је форми за последњих неколико деценија да се такмичи са Кином или било којом другом силом“.

          Позвао је Американце да збију редове како би победили у супарништву са Пекингом.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари