Бајден претио Си Ђинпингу обуставом западних инвестиција због „подржавања Русије“

У ИНТЕРВЈУУ ТЕЛЕКАНАЛУ РВС ТВРДИО: „ТО НИЈЕ БИЛА ПРЕТЊА ВЕЋ – УКАЗИВАЊЕ“

* Предочио му да је око 600 америчких корпорација због западних санкција напустило Русију и да се са сличним бојкотом може суочити и Кина

_________________________________________________________

           ЏО Бајден је у интервјуу телеканалу PBS рекао да је запретио кинеском лидеру Си Ђинпингу обуставом западних инвестиција због подршке руској специјалној војној операцији у Украјини.

           Открио је да је летос телефонски позвао кинеског лидера да би га „подсетио“ да је око 600 америчких корпорација због западних санкција напустило Русију. Па додао:

           „То није била претња, већ указивање“.

           Наводно је Сију у том разговору још спочитнуо:

           „Стално ми говорите да је ваш разлог за одржавање односа са САД и Европом привлачење инвестиција у Кину. А ко ће улагати у Кину ако се ви упуштате у послове те врсте (са Русијом)?“

           Шпански лист El País оцењује да западне земље немају шта да понуде Кини у замену за окретање леђа Русији, а да притом не нашкоде сопственим „демократским вредностима, интересима или безбедности“.

           Притом је навео да Пекинг и Москва имају сличне циљеве у геополитичкој арени и да су једногласни у ставу да је НАТО узрок свих проблема.

           Амбасадор Русије у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов рекао је да су САД направиле стратешку грешку што су започеле сукоб са нуклеарним силама Русијом и Кином.

            Оценио је да се Вашингтон спрема за рат са Кином око Тајвана иако се формално придржава политике „једне Кине“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари