Америка објавила да ће се ефикасно такмичити са Кином и обуздавати „империјалну Русију“

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ УТВРДИЛЕ НОВУ СТРАТЕГИЈУ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ

* У тексту Стратегије се наводи да је Кина за САД „најозбиљнији геополитички изазов“, а да је Русија „актуелна претња безбедности Европе“

* За себе Американци у том документу наводе: „Сједињене Америчке Државе су светска сила са глобалним интересима, која има за циљ да прошири своје присуство у два дела света – у Европи и Азијско-пацифичком региону

___________________________________________________

       ПОЈАВИЛА се нова Стратегија националне безбедности САД у којој се Русија помиње 71 пут, а Кина - 55.

       У сажетом виду, њене главне тачке су ове:

       Сједињене Државе намеравају да се „ефикасно такмиче“ са Кином и да обуздавају „опасну Русију“.

       Кина је „најозбиљнији геополитички изазов“ за САД, а Русија је „актуелна претња безбедности Европе“ и опасна „империјална сила“.

       У односима са Москвом руководићемо се прагматичним приступом, са интеракцијом само у областима у којим је то за нас корисно.

       Дозвољена је могућност „мирне коегзистенције“ са Кином, са признавањем њеног одлучујућег доприноса светској економији, уз заинтересованост за одржавање мира у Тајванском мореузу и приврженост политици једне Кине.

       Радићемо на смањивању ризика избијања нуклеарног рата, спречавању употребе нуклеарног оружја од стране других земаља, на модернизацији сопственог нуклеарног оружје и јачању обавеза према савезницима.

       САД намеравају да успоставе правила понашања у 21. веку у критичним областима како би међународни поредак наставио да одражава америчке вредности.

       Сједињене Америчке Државе су светска сила са глобалним интересима, која има за циљ да прошири своје присуство у два дела света – у Европи и Азијско-пацифичком региону. Ако један регион захвати хаос или се нађе под контролом непријатељске силе, то ће негативно утицати на наше интересе у свим другим.

   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари