Кирби: Америка ће Кијеву дати и напредне ракете; британски генерал: НАТО није спреман за рат против Русије!

СТОЛТЕНБЕРГ: АКО ПРЕСТАНЕ ДА СЕ БОРИ – УКРАЈИНА ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ

Америчка ракета Atacms домета 300

километара коју Кијев упорно тражи

* Џон КИРБИ: „Украјинци ће добити наоружање да се боре на истоку и, да будем искрен, на југу. Шта ће све то укључивати? Нема сумње, напредне ракетне системе и артиљерију“

* Британски генерал Ричард ШИРЕФ, који је три године радио као заменик врховног команданта НАТО у Европи: „Да би управљао ризицима ескалације, НАТО мора бити спреман за најгори сценарио, али то још није случај. Под најгорим сценаријем мислим на НАТО у рату са Русијом“

________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе планирају да испоруче Украјину и напредне ракетне системе - изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

        „То ће бити трансфер наоружања и опреме која  је Украјинцима потребна да се боре на истоку и, да будем искрен, на југу. Шта ће све то укључивати? Нема сумње, напредне ракетне системе“, рекао је Кирби.

       Додао је да ће у истом „пакету“ бити и артиљерија.

       Бригадни генерал америчког ратног ваздухопловства Патрик Рајдер, портпарол Пентагона, рекао је да су САД и Украјина „стално у дијалогу у вези са снабдевањем Кијева наоружањем“.

       Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов је дан раније упозорио САД да чине све да Украјину претворе у „полигон за застарело и тестирање новог наоружања НАТО“. Све у покушају супротстављања руском оружју.

       Заменик министра иностраних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков је 2. септембра оценио да све веће учешће Сједињених Држава у војној подршци Украјини представља „опасан тренд“.

       Британски генерал Ричард Ширеф, који је три године радио као заменик врховног команданта НАТО у Европи – упозорио је своје да западна војна алијанса  није спремна за рат са Русијом.

Ричард Ширеф

       У интервјуу The Newsweek додатно је рекао:

       „Да би управљао ризицима од ескалације, НАТО мора бити спреман за најгори сценарио, али то још није случај. Под најгорим сценаријем мислим на НАТО у рату са Русијом“.

       Према његовим речима, у овом тренутку су борбене залихе блока „девастиране” због помоћи Украјини, као и због смањења издатака за одбрану последњих година.

       Ширеф се заложио да алијанса повећа војне испоруке Кијеву.

       Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је 9. септембра да алијанса види „неке успехе Оружаних снага Украјине (АФУ) у близини Херсона и Харкова“, али да позива на припреме за дуги рат.

       Столтенберг је такође указао на потребу повећања испорука наоружања Украјини, чак и на штетуодбрамбених алијансе, будући да је за НАТО украјински сукоб елемент обезбеђења његове безбедности.

       Генерални секретар НАТО је истовремено посебно упозорио да ће Украјина престати да постоји ако одбије да се бори.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари