Завахиријев брат жели да помири Ал Каиду са Западом

ПОНУДИО ДА БУДЕ ПОСРЕДНИК У ПРЕГОВОРИМА, СМАТРА ДА ОБЕ СТРАНЕ МОРАЈУ БИТИ СПРЕМНЕ ЗА КОМПРОМИСЕ

  • Мохамед ал Завахири провео је 14 година у затвору, након што је, између осталог, осуђен за тероризам и учешће у убиству египатског председника Анвара Садата 1981. године
  • Тврди да је у мају дошао до сазнања да жели мир између муслимана и немуслимана
  • "Ја не представљам никакву групу. Моја улога је да будем посредник између Запада и њих, казао је Мохамед

         МОХАМЕД ал Завахири, брат лидера терористичке мреже Ал Каиде Ајмана ал Завахирија, предложио је да буде посредник у  мирењу између Запада и исламиста.

         Мохамед је у интервјуу америчкој телевизији ЦНН по први пут обелоданио овај предлог, наводећи да се налази у јединственом положају да помогне обустављању насиља, због којег би, како је нагласио, обе стране морале да пристану на компромисе.

         Рекао да су он и његов брат Ајман идеолошки нераздвојиви и да је он, с обзиром да је његов брат, једина особа која би Ајмана могла да одговори од насиља.

         Ајман је исти као и толико бивших затвореника које сам упознао - миран, прибран, усредсређен и потпуно убеђен у идеологију која је толико пута анализирана, тестирана и поново фалсификована у заточеништву, изјавио је Завахири.

         ЦНН Мохамеда ал Завахирија описује као ненаметљивог човека, дуге браде на којој се преливају сиве до потпуно белих нијанси, наводећи да, иако је Рамазан већ одавно завршен, он и даље свакодневно пости до заласка сунца.

         Мохамед ал Завахири је провео 14 година у египатском затвору, након што је, између осталог, осуђен за тероризам и учешће у убиству египатског председника Анвара Садата 1981. године.

         Према његовим речима, у мају је дошао до сазнања да жели мир између муслимана и немуслимана.

         „Ја не представљам никакву групу. Моја улога је да будем посредник између Запада и њих", казао је Мохамед ал Завахири.

         Извор близак преговорима египатске владе са џихадистима на Синајском полустрву рекао је америчкој телевизији да Завахири помаже мировним преговорима.

         Тај извор је додао да је Мохамед ал Завахири поштован међу исламистима, као и да нова египатска влада у њега има поверење.

         (Вијести)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари