За петрде - 10 милиона евра

ОКО 2,1 МИЛИОН АУСТРИЈАНАЦА У ПРОСЕКУ НА ПИРОТЕХНИКУ, ПОТРОШИЛИ ОКО 60 ЕВРА

         АУСТРИЈАНЦИ ће Нову годину вечерас "поздравити", према устаљеној традицији, ватрометима, петардама и другим пиротехничким средствима за које су издвојили велике своте новца.

         Према проценама трговаца, Аустријанци су за дочек Нове године имали издатке у висини 10 милиона евра само на пиротехнику.

         На око 10.000 продајних места они су могли да купе легална пиротехничка средства, што је учинило, према проценама Привредне коморе, око 2,1 милиона Аустријанаца.

         У просеку сваки Аустријанац ће на пиротехничка средства потрошити око 60 евра.

         Продавнице пиротехнике у периоду од 24. до 31.децембра остваре 80 одсто укупног годишњег обрта.

         Данима пред Нову годину на улицама широм аустријских градова чују се детонације петарди, а забележене су и прве жртве нестручног коришћења.

         Група младића је у суботу увече у месту Фелдкирхен, на територији аустријске покрајине Корушка, у поштанско сандуче убацила петарду, које је експлодирало, а метални делови пробили су стакло возила у које су се сакрили.Од металног предмета теже повреде главе задобио је младић који је бацио петарду, као и његов пријатељ.

         Прошле године је један тинејџер погинуо услед нестручног руковања пиротехничким средствима, а полиција је поднела само у Бечу 116 пријава због кршења закона. Ове године полиција је најавила строгу примену закона, пре свега, контролу забрањених пиротехничких средстава, које многи увозе из суседних држава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари